Ugrás a tartalomhoz

Egészségkártya – az idősek védelmében

Mezőkövesd hírei

Egészségkártyával segíti az időseket a Mezőkövesdi Önkormányzat. Az eszközt minden 62 év feletti helyi lakosnak megvásárolta a város. Az ingyenesen átvehető kártya a szépkorúak egészségének védelmét, biztonságát szolgálja.

A bankkártya nagyságú eszköz tartalmazza tulajdonosa legfontosabb adatait, így sürgősségi ellátás esetén a kezelőorvos azonnal megkapja pácienséről azon információkat, melyek megkönnyítik a diagnózis felállítását. Az egészségkártya bevezetéséről, használatáról augusztus 25-én tartottak sajtótájékoztatót.
Dr. Fekete Zoltán elmondta, a képviselő-testület júliusi ülésén döntöttek arról, hogy a mintegy 3785 nyugdíjas számára térítésmentesen biztosítják a kártyát. Ez a program szervesen kapcsolódik ahhoz az évek, évtizedek óta tartó törekvéshez, mellyel a városban élő időskorúakat segítik. A polgármester ismertette, hogy az elmúlt 4 esztendőben a szemétszállítási díjat 5064 érintettől vállalta át az önkormányzat, mely összesen több mint 90 millió forintot jelent. Az ingyenes Zsóry-belépőt, melyet szintén a város biztosít, mintegy 4544 nyugdíjas vette igénybe.
Sebők István, a Dr. Card Kft. operációs igazgatója ismertette, hogy Mezőkövesd a 27. település, mely csatlakozott a rendszerhez. Reményei szerint vállalkozók bevonásával később tovább bővül a kör, és minden lakosra kiterjeszthető lesz. A kártya egyébként a személyes adatokon túl tartalmazza egyebek között az értesítendő személy nevét, elérhetőségét, a vércsoportot, esetleges allergiákat, gyógyszerérzékenységet.
A tájékoztatón részt vettek az Idősügyi Tanács tagjai, akik kérdéseikre a szakemberektől kaptak választ. Megtudtuk például, hogy hamarosan az Országos Mentőszolgálat minden járművében lesz majd kártyabeolvasó készülék, illetve a Dr. Carddal a jövőben 15-20%-os kedvezményeket lehet majd kapni a programhoz csatlakozó vállalkozásoknál.

ÁTVÉTEL ÉS REGISZRÁCIÓ Az egészségkártyát keddenként 10–14 óráig a Közös Önkormányzati Hivatal B-épületének félemeleti tanácskozó termében vehetik át a 62 év feletti kövesdiek. A kártya regisztrálásában is segít az önkormányzat, ehhez kérik, hogy az érintettek a személyi igazolványukat, valamint a rendelkezésre álló orvosi dokumentációt is vigyék magukkal. A kártya tehát ingyenesen átvehető, tulajdonosának semmiféle költséggel nem jár. A Dr. Carddal kapcsolatban bővebben a 49/511-555-ös telefonszámon érdeklődhetnek.

Kapcsolódó hírek