Ugrás a tartalomhoz

Választunk (videóval)

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választásokat Áder János köztársasági elnök. A települési képviselők és polgármesterek mellett ezen a napon választják meg a nemzetiségi önkormányzat, illetve a megyei közgyűlés tagjait is.

A választópolgár lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helyéhez tartozó választókörzetben szavazhat. Ennek címéről a Helyi Választási Iroda levélben tájékoztat mindenkit. 
„Az önkormányzati választáson induló képviselő- vagy polgármester-jelölt augusztus 25-től ajánlóíveken gyűjtheti a választópolgárok ajánlásait. A Helyi Választási Bizottság határozatban szabta meg, hogy egy-egy választókerületben hány ajánlás szükséges az adott jelöltnek az induláshoz. Ez a szám kerületenként eltérő, a legtöbb ajánlást a 01. számú egyéni választókerületben kell összegyűjteni, 20 darabot. A polgármester-jelölteknek  minimum 300 ajánlásra van szükségük ahhoz, hogy indulhassanak a választáson. Az ajánló íveket szeptember 8-án 16 óráig kell visszajuttatni a Közös Önkormányzati Hivatalba. A feldolgozás után a Helyi Választási Bizottság a jelölteket nyilvántartásba veszi. Kompenzációs listát szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni” – mondta el dr. Jakab Orsolya, a Helyi Választási Iroda vezetője.
A választási kampány augusztus 23-tól egészen a választás napján 19 óráig tart, azonban az országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is vannak korlátok. Október 12-én nem lehet például választási nagygyűlést tartani, politikai hirdetést közzétenni, a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres körzetben nem folytatható kampánytevékenység.
A választópolgárokat érintő fontos módosítás volt, hogy a korábbiaktól eltérően akkor kérheti valaki az átjelentkezést, ha 2014. június 24-ig bejelentett tartózkodási helye volt valahol az állandó lakcíme mellett. Ha június 24-e után változott meg valakinek a tartózkodási helye, akkor nem tud már átjelentkezni, ezért az állandó lakcíme szerinti választókerületben élhet szavazati jogával. Akik pedig június 24-én rendelkeznek tartózkodási hellyel, azok október 10-én 16 óráig kérhetik, hogy más településen adhassák le voksukat.
A polgárok a mozgóurna-igényüket október 10-én 16 óráig jelezhetik a Helyi Választási Iroda felé, a választás napján pedig 15 óráig a szavazószámláló bizottságtól igényelhetik. A látássérültek Braille írásos sablont kérhetnek október 3-án 16 óráig.
A Helyi Választási Bizottság megválasztott tagja lett dr. Tóth József, dr. Dobos Gyula, dr. Pető József, póttagja pedig Boels-Szabó Ágnes és Balogh Csaba.
A választást követően megalakuló képviselő-testületet a megválasztott polgármester, a nyolc egyéni választókerületben megszavazott képviselő, valamint a kompenzációs listáról bejutó három fő alkotja majd.

Kapcsolódó hírek