Ugrás a tartalomhoz

Előadás Takács Istvánról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Takács István festőművész munkásságáról tartott előadást Laczkó Pető Mihály festőművész. A szeptember 17-ei életút bemutató a Városi Könyvtár által elindított helytörténeti előadássorozat ötödik állomása volt.

2014 tavaszán indult el a Városi Könyvtárban az a kezdeményezés, hogy Mezőkövesddel, a város értékeivel, kultúrájával, hagyatékával foglalkozó előadásokra invitálják az embereket. A nyári szünetet követően szeptember 17-én Laczkó Pető Mihály festőművész, a Takács István Alapítvány képviseletében tartott előadást a neves matyóföldi festőről, Takács  Istvánról. A prezentáció során diavetítés segítségével tárult a közönség elé a nagy matyó művész legnagyobb munkái, de a nézők olyan ritkaságokat, vázlatokat, skicceket, freskóterveket, kisebb feldolgozásokat is láthatnak, amelyeket eddig még nem mutattak be, nem láthatóak az Életmű kiállítás falain. A programban a Matyó Madonna ábrázolások, a freskótervek, a matyó motívum feldolgozások mellett kréta és egyéb rajzokat, festményeket láthatunk feleségéről, édesanyjáról, gyermekeiről, testvéreiről. 

A helytörténeti előadássorozat következő állomásaként Kovács Szabolcs népi iparművész vezeti be az érdeklődőket a festett bútorok világába. Ez az előadás október 15-én 17 órától lesz a Könyvtár felnőtt részlegének olvasótermében.

Kapcsolódó hírek