Ugrás a tartalomhoz

őszi tanácsok

Mezőkövesd hírei

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

A nagyobb esők során a rossz vízelvezetésű és a nyomvályús utakon gyakran megáll a víz. Az ilyen helyeken a nagy sebességgel közlekedő jármű kereke és az úttest közötti kapcsolat (tapadás) csökken, esetleg meg is szűnik, amely a jármű kormányozhatatlanságához vezethet.
Esőben, ködben a járművek körvonalai elmosódnak és a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért tartson a szokásosnál nagyobb követési távolságot!

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és „csík-mentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban mindig az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!
A rosszabb látási viszonyok miatt a járműből a gyalogosok és a kerékpárosok is nehezebben észlelhetők. Fokozottabban ügyeljen rájuk, a gyalogátkelő-helyeket a szokásosnál is óvatosabban közelítse meg!

A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, mint ahogy azt önmaguktól is elvárnák.

Balesetmentes közlekedést kíván

a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek