Ugrás a tartalomhoz

NYITOTT TEMPLOMOK NAPJA – 2014.szeptember 20.

Mezőkövesd hírei

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan az ARS SACRA FESZTIVÁL (VIII. Szakrális Művészetek Hete) a Nyitott Templomok Napja rendezvénnyel vette kezdetét szeptember 20-án. Ezen a napon kiemelkedő jelentőségű egyházi rendezvényekre, eseményekre került sor a fesztiválon résztvevő hazai templomokban.

Az országos rendezvénybe bekapcsolódott a mezőkövesdi Nagytemplom (Szent László Templom) is, mely alkalomból elmélkedéssel egybekötött egyházzenei áhítaton vehettek részt a jelenlévők.
A bevezető gondolatokat és a zenei számokhoz kötődő elmélkedéseket főtisztelendő Dr.Medvegy János apát-plébános úr vezette.
Közreműködött Mozerné Horga Stefánia mezzoszoprán magánénekes tanár, valamint Mozer János orgonista- karnagy, a Szent László Templom kántora.

Az áhítat zenei részében elhangzott műsorszámok:
Jan Krtitel Kuchar:  g-moll Fantázia
Georg Friedrich Haendel: He shall feed his flock –ária a Messiás című oratóriumból
Johann Pachelbel: D-dúr Kánon
Liszt Ferenc: Ave Maris Stella
Koloss István: Szent István Fantázia

Az áhítat előtt az érdeklődők megtekinthették a templom megújult belső freskózatát, mely Takács István mezőkövesdi festőművész életművének kiemelkedő jelentőségű alkotása.
A templomi rendezvényt megelőzően 17 órától kiegészítő programként a Városi Galériában lehetőség nyílt a Takács István életmű kiállítás megtekintésére Laczkó Pető Mihály festőművész tanár tárlatvezetésével.

Kapcsolódó hírek