Ugrás a tartalomhoz

Mester és tanítvány (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Horváth Éva képzőművész és elhunyt mesterének, Kastaly Istvánnak nyílt kiállítása október 17-én városunkban. A portré-, táj- és csendéletképek november 18-ig tekinthetőek meg a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

„Ámulni még, ameddig még lehet” címmel berendezett kiállításon Horváth Éva festőművész, és a nagy tiszteletnek örvendő Kastaly István festőművész munkáit mutatták be.
A tárlatot Horváthné Balázs Márta, pedagógus nyitotta meg, aki méltatta, kiemelte a két művész munkáját, hangsúlyozva Horváth Éva művészet iránti alázatosságát, a mestere iránti tiszteletét, valamint röviden ismertette a két alkotó életútját.
„Gyermekkorom óta jelen van az életemben a művészet. Már általános iskolás koromban külön képzőművészeti szakkörre jártam. Az érettségi után hetente két alkalommal jártam Kastaly István festőművészhez és 10 éven keresztül nála tanultam ki a festészet minden apró fortélyát, vele együtt, főként nagybányai stílusban alkottam. A tárlaton bemutatott tájképeimen a Bükk és a Mátra szépsége tükröződik vissza. A csendélet témájú festményeimen pedig a múlandóságot örökítem meg. Pár portrém is látható, azonban ezen a területen, úgy érzem, még fejlődnöm kell” – mondta el Horváth Éva festőművész.
A munkái mellett a festőművész egykori mestere, a 99 éves korában elhunyt Kastaly István – a tanítványnak ajándékozott – festményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Kastaly István volt a Heves megyei képzőművész csoport megalapítója, sokáig vezetője is. Az 1991-ben elhunyt alkotó haláláig festett, kilencvenen éves kora felett is kiállított. Szinte kizárólag olajjal festett, farost–vagy kartonlemezekre, ritkán vászonra.
A tárlat különlegessége egy festőállvány, amely báró Hatvani Ferenc tulajdona volt. ő Jendrassik Jenő festőnek adományozta, aki Kastaly Istvánra hagyta az értékes kelléket. Az Egerben letelepedett művésztől pedig Horváth Éva, egykori tanítványa örökölte meg az állványt.
A mester és tanítvány munkái november 18-ig tekinthetőek meg a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

Kapcsolódó hírek