Ugrás a tartalomhoz

Egy család a népművészet szolgálatában (videóval)

Ezzel a címmel rendeztek be egy népművészeti tárlatot Csuhai Józsefné Pólik Erszébet és leszármazottainak munkáiból a Matyó Múzeumban. A kiállítás december 31-ig tekinthető a matyó értékek tárházában.

A tárlat megnyitóján Agócsné Halász Andrea mutatta be a Csuhai család munkásságát, a bemutatott anyagot.
Mezőkövesd népművészeti hagyományának, a matyó írás és hímzés történetének meghatározó személyisége Csuhai Józsefné Pólik Erzsébet „Csuhai mama” (1894–1968) volt, aki már 7 éves korában tudott „bossókás” mintát varrni. 1949-től a Népművészeti és Háziipari Vállalat helyi kirendeltségének dolgozott, a Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alapító tagjai között volt. Az új nemzedék íróasszonyaihoz hasonlóan „Csuhai mama” is igyekezett a Dajaszászyné Dietz Vilma néni által összegyűjtött, a legkülönbözőbb stílusokat magába foglaló mintákat munkáikban újraalkotni. Ebben a törekvésben hat lánya, Elek Péterné Csuhai Erzsébet, Pataki Jánosné Csuhai Mária, Bóta Józsefné Csuhai Borbála, Szabó Józsefné Csuhai Margit, Pongrácz Mihályné Csuhai Katalin és Lőrincz Istvánné Csuhai Anna is követte, akik örökölték édesanyjuk rajz- és hímző készségét és folytatták édesanyjuk munkáját.
Csuhai Józsefné Pólik Erzsébet stílusára az aprólékos kidolgozás volt jellemző. Tervezőként kedvelte az ún. cserfalevél, pávafarkú tulipán, hármas rózsa alkalmazását.
1963-ban gyapjúhímzéses „bossókás” fali futója Kis Jankó Bori-díjat nyert, majd 1965-ben ismét elismerésben részesült „szűcsös-bossókás” kompozíciójával. Későbbiekben főleg az írást művelte. Négyfelé hajtotta az anyagot, a közepét megjelölte és onnan kezdte a rajzolást, úgy haladt kifelé. Fekete klottra gyertyából készült viaszceruzával rajzolta a mintákat.1954-ben lett népi iparművész, 1961-ben a Népművészet Mestere.
A tárlaton Csuhai Mama családfája, az általa készített mintagyűjtemény, a család régi fotói, munkáik és rajzaik, terveik mellett láthatjuk kiállítva a Szent László Gimnázium zászlaját, amit maga Csuhai Józsefné Pólik Erzsébet tervezett. Számos személyes, családi ereklye, emlék is fellelhető a kiállításban a keresztleveleitől, az imakönyvén át egészen az általa használt gyűszűig, vagy a megmaradt hímző anyagáig.
A népművészet szolgálatában álló több generációs család életét, munkásságát és örökségét bemutató kiállítás december 31-ig tekinthető meg a Matyó Múzeumban.

Kapcsolódó hírek