Ugrás a tartalomhoz

Jó minőségű bor várható (videóval)

A kedvezőtlen időjárás ellenére a közepesnél jobb minőségű szőlő termett ebben az esztendőben a városunkhoz tartozó területeken.

Nehéznek ígérkezett a 2014-es év a bortermelők számára, ugyanis az esztendő nagy részében szeszélyes, szinte végig csapadékos időjárás nehezítette a gazdák dolgát.
„A csapadékos időjárás miatt nehéz volt elvégezni a növényvédelmi munkálatokat, ráadásul az érési időszakban is sok eső hullott. Az őszi nyugodtabb időnek köszönhetően viszont a közepestől jobb terméssel számolhatunk, és a szőlő jó borminőséget ígér. A fajták között nagy a szóródás, melyhez a magyar nemesítésű fajták igazodtak a legjobban” – mondta Sebe Imre, a Bükkaljai Hegyközség mezőkövesdi képviselője.
Hozzátette, hogy szépen termett a Leányka és a Kékfrankos, ugyanakkor a közepestől gyengébb mennyiséget adott a Chardonnay, valamint a Sauvignon Blanc, míg az utolsóként szüretelt Cabernet mennyisége és minősége is megfelelő.


Lépések az ágazat fejlődéséért

A szakember elmondta, hogy városunkban jelentősen csökkent a szőlőföldek nagysága, így napjainkban mindössze 40 hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Hozzátette, a kormány ebben az évben fontos lépést tett a magyar termelők helyzetének megkönnyítése és a hazai borpiac védelme érdekében.
„A bejövő borokat nagyon jó bírálati időre és rendszerre tették, tehát nem olyan egyszerű behozni Magyarországra a gyenge minőségű borokat. Ez a lépés sokat jelent, amit még tovább kellene fokozni a fejlődés érdekében” – emelte ki Sebe Imre.
A Kormány egy olyan rendelet megalkotását javasolta, melynek értelmében az import borok forgalomba hozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő.
Ezen felül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a földrajzi jelzés nélküli borok, azaz az asztali borok palackjaira egy tanúsító védjegy feltüntetését javasolta, mellyel nyomon követhetővé válik a forgalomba kerülő termék származási helye.
„Fontos az is, hogy az átvett szőlőfajtát a magyar borászat megfelelően és igényesen dolgozza fel. Ez már kezd igazodni és az igényes feldolgozás után a piac is ki fog alakulni” - mondta Sebe Imre.
A szakember hozzátette, hogy a kövesdi bortermelők helyzete ettől bonyolultabb, ugyanis az egri borvidék kapacitásbeli problémái miatt idén nem tudtak Egerhez csatlakozni. Hangsúlyozta, ha a helyzetet sikerül megoldani, akkor a borvidékhez történő csatlakozás mellett újra növekedhetne a termőterület, amit a felújításra, illetve a jövőre beinduló telepítési támogatásra kiírt pályázatok is elősegíthetnek.

Kapcsolódó hírek