Ugrás a tartalomhoz

Lakóotthon látogatás (videóval)

A németországi Hilter városából érkezett delegáció az Add a Kezed Lakotthonba október 9-én. A vendégek a mezőkövesdi intézmény vezetőinek meghívására érkeztek és összesen 4 napot töltöttek városunkban október 9-étől 12-éig.

A látogatás második napján találkoztak a lakóotthonban élő gondozottakkal. Elsőként Dr. Molnár Károly, az Add a Kezed Lakóotthont működtető Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a delegáció tagjait. Ezután Michael Frauenheim, az Osnabrücki Körzet Gyógypedagógiai Intézetéhez tartozó Hilter-Natruper Hof Lakóotthon vezetője osztotta meg gondolatait. Felolvasta Wolfgang Adammeknek, az Osnabrücki Körzet Gyógypedagógiai Intézet vezetőjének levelét, melyben a térségi vezető egyebek mellett a kapcsolatteremtés és szakmai tapasztalatcsere fontosságát hangsúlyozta. Wolfgang Adammek köszönőlevelében egy jövő évre szóló meghívás is szerepelt, így a kövesdi otthon képviselői 2015-ben viszonozhatják majd a látogatást. A köszöntések után a német látogatók ajándékokat, többek között, lufit, játékokat és édességeket adtak át a kövesdi otthon lakóinak, akik saját készítésű ajándéktárgyakkal, valamint hímzett nyakkendővel viszonozták a nemes gesztust. A fogadást követően dr. Molnár Károly vezetésével megtekintették a lakóotthont, valamint a Fogyatékkal Élők Napköziotthonát.


Jó kapcsolatot építenek

A német delegációt vezető Michael Frauenheim, a Hilter-Natruper Hof Lakóotthon vezetője mutatta be az otthont. Elmondta, hogy az intézmény Hilter külterületén található, ahol egy régi vendégfogadót és a hozzá tartozó épületeket újították fel. Az otthonban összesen 22 gondozott lakik, akik fogyatékosságuk súlyossági foka szerint 3 csoportra vannak osztva. A lakók hét közben az otthonban, míg hétvégén családi körben töltik az idejüket. A gondozottak munkanapokon az Intézet által működtetett üzemben dolgoznak, ahol a fogyatékosságuknak megfelelő tevékenységet végeznek és munkájukért fizetést kapnak. Az otthonban minden lakónak saját szobája van, amelyek igényük szerint saját, vagy az Intézet által biztosított bútorokkal vannak berendezve. A bentlakásuk alatt összesen 15 fő, részben főmunkaidős, részben pedig részmunkaidős gondozó segítségére számíthatnak. Természetesen van állandó éjszakai és hétvégi felügyelet is.
Michael Frauenheim tapasztalatiról elmondta, hogy a mezőkövesdi Otthon nagyon tetszik neki, főleg azért, mert ők is hasonlóan barátságos környezetben élnek és dolgoznak. Reményét fejezte ki, hogy a most kezdődő kapcsolat folytatódhat, amire jó esélyt lát, mivel Wolfgang Adammek-hez hasonlóan ők is szeretnék vendégül látni a kövesdi otthon lakóit és vezetőit.

A lakóotthon megtekintése után közösen megnézték a Matyó Múzeumot és a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot, míg október 11-én Szilvásváradon töltöttek el egy felejthetetlen napot.

Kapcsolódó hírek