Ugrás a tartalomhoz

Felavatták a Jezsuiták terét (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ünnepélyes keretek között felavatták a Jézus Szíve templom és az Egri úti kereszteződést felölelő területet, a Jezsuiták terét december 3-án.

A Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Jézus Szíve Plébánia szervezésében megrendezett ünnepség „A jezsuiták működése Mezőkövesden – mezőkövesdi szemszögből” címmel Varga László előadásával kezdődött a Jézus Szíve templomban.
Ezt követően P. Bartók Tibor S.J. jezsuita szerzetes előadását hallgathatták meg a résztvevők, aki „A jezsuita misszió Mezőkövesden – jezsuita rendtörténeti szemszögből” címmel ismertette egyebek mellett a történelmi eseményeket. Az előadás után P. Forrai Tamás S.J. jezsuita tartományfőnök osztotta meg gondolatait a jezsuita szerzetesrend jelenlegi helyzetéről és feladatairól.
Az előadások mellett a Mezőkövesdi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek hangszeres műsorát hallgathatták meg az ünneplők.


Téravató

A téravató ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet, aki kiemelte, hogy a város több évtizedes adósságot törlesztett a tér elnevezésével, hiszen a szerzetesrend a hit megerősítésén túl a város oktatási életében, illetve a kultúra területén is maradandót alkotott.
Ezt követően dr. Berkes László, pápai prelátus, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa megáldotta a teret. Az avatót a Szent István Katolikus Általános Iskola, illetve a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium tanulóinak prózai és énekes műsora színesítette.


Az egri érsek celebrált

A Jezsuita téravató szentmisével zárult, melyet dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrált. Ünnepi beszédében kiemelte és méltatta a jezsuita rend tevékenységét, mellyel nagy szerepet vállaltak a római katolikus vallás megerősítésében és terjesztésében. A szentbeszédet P. Forrai Tamás S.J. Jezsuita tartományfőnök osztotta meg a hívekkel.

B. K.

Kapcsolódó hírek