Ugrás a tartalomhoz

Bakai László lett az Év Embere (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Bakai Lászlót, a Bakai Szerszámgép Szerviz Kft. vezetőjét választották meg az Év Emberének Mezőkövesden. Az elismerést a december 30-án megtartott városi Évértékelő Ünnepség keretében adta át a díjazottnak dr. Fekete Zoltán polgármester.

Az eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán, városunk első embere összefoglalta a 2014-es esztendő önkormányzati munkáját.  Egy perces néma felállással emlékeztek meg a 2014-ben elhunyt, a városért tevő és dolgozó közéleti személyiségről, Bóta Gáspár települési képviselőről, dr. Kápolnai Ivánról, Mezőkövesd díszpolgáráról, dr. Ladányi Józsefről, Mezőkövesd díszpolgáráról, dr. Szűcs Géza díjas dr. Zsemlye Lászlóról.
Dr. Fekete Zoltán beszédében összegezte a 2014-ben lezajlott országgyűlési képviselő, az EP  és az önkormányzati választások eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a Kormány által biztosított adósságátvállalása jelentős könnyebbséget jelentett az Önkormányzat számára.
A városvezető emellett összegezte a képviselő-testület által meghozott fontosabb döntéseket. Hangsúlyozta, hogy bővítették a nyugdíjasok kedvezményét, így az eddigi 20 kedvezményes Zsóry fürdőbelépő mellett 10 alkalommal ingyen mehetnek be az idősek a fürdőbe. A jogosultak körét is bővítették, így a feltételek fennállása mellett a Mezőkövesden lakhellyel rendelkezők 10 kedvezményes belépésre jogosító utalványt kapnak, amelyet a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben használhatnak fel. 167 felsőoktatásban tanuló számára összesen 6.670.000 forint támogatást ítéltek oda a Bursa Hungarica program keretében.


Befejezett beruházások

Beszédében részletesen kitért az elmúlt esztendőben megvalósult beruházásokra, fejlesztésekre, az elnyert pályázatokra. Ilyen volt a Dohány úti, a Móra Ferenc úti tagóvodák, a Mező Ferenc Tagiskola energetikai beruházása, a Piaccsarnok tetőszerkezetének elkészítése, az önkormányzati önerőből több mint 58 millió forintból megvalósuló, az ingatlanok szennyvíz-csatorna hálózatra történő rákötése, valamint közel 40 millió forint önkormányzati önerőből egyebek mellett a Bem apó, Dávid, Edit, Éva, Varga Pál utcák szilárd burkolattal történő ellátása. Emellett kiemelte a városvezető a Széchenyi és Lövő utak felújítását, a Mártírok út csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítését és parkolók kialakítását.
Dr. Fekete Zoltán polgármester azt is elmondta, hogy mintegy 60 millió forintból több mint 5000 m2-en valósult meg az elmúlt évben út- és járdarekonstrukció a város egész területén, valamint 10 millió forintot költöttek a Mátyás király úti járda térburkolattal történő felújítására, amely a Gimnázium és a Bogácsi út közötti és a László Károly út és Mártírok útja közötti szakaszt érintette. Emellett több mint 39 millióból valósult meg a Honvéd és a Tölgyfa utcák teljes felújítása.
Emellett a városvezető kitért a 2014-ben megvalósult, illetve elindult sportfejlesztésekre: a Hadnagy úti Sportcentrum két új teniszpályájára, a Gimnázium udvarán kialakított multifunkcionális pályájára, a rekortán-burkolattal ellátott futópályájára, a tavasszal záródó, a Mező Ferenc Tagiskola udvarán helyet kapó futópályára, illetve a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban kialakított, hat elemből álló szabadtéri fitneszparkra, amelyet tovább bővítenek majd.


Fejlesztések 2015-ben

Kiemelte a támogatási szerződéssel rendelkező pályázatokat is. Ilyen a 700 millió forint összértékű beruházás, amely révén megújul a Városi Rendelőintézet, valamint jövő év elején elindulhat a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő újabb fejlesztése, amelynek összértéke 1,4 milliárd forint. Több mint 286 millió forintból újulhat meg jövőre a város teljes közvilágítása, valamint az elmúlt napokban írták alá a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum 20 millió forint értékű fejlesztésének támogatási szerződését.


Startmunka

Dr. Fekete Zoltán beszédében ismertette a startmunkaprogram eredményeit is. A program keretében közel 3 km járdalapos járda újult meg, 1,5 km hosszan árokrendezésre került sor, valamint 4,5 hektáron zajlott a zöldségek termesztése. 6 mázsa borsót, 3,5 tonna burgonyát, 6,2 mázsa káposztát, 2 mázsa lila- és 8 mázsa vöröshagymát, 4,5 mázsa uborkát és 1,5 mázsa sárgarépát takarítottak be. A startmunkaprogram harmadik pilléreként tovább folytatódott a hímzett matyó motívumokkal ellátott ajándéktárgyak készítése.
Emellett a kitért az elmúlt egy esztendő főbb, jelentősebb kulturális és sportrendezvényeire, valamint a civil szervezetek elmúlt esztendőben elért eredményeire is. Kiemelte a Matyó Néptáncegyüttes törökországi szereplését, ahol a szakmai zsűri harmadik helyezéssel jutalmazta a táncosok előadását. Magyar Gazdasági díjat vehetett át Kovács István, a Kovács Kft. ügyvezetője a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Hozzátette, hogy 10 szépkorút, kilenc 90 éves és egy 95 éves mezőkövesdi polgárt köszöntöttek fel születésnapjukon.


Év Embere díj átadása

A hagyományokhoz hűen minden esztendőben az Évértékelő ünnepség keretében adják át az Év Embere elismerő címet. A képviselő-testület által meghozott döntés értelmében 2014-ben ezt a rangos díjat Bakai László, a Bakai Szerszámgép Szerviz Kft. vezetőjének ítélték oda. Az elismerésről szóló díszoklevelet, üvegvázát és virágot dr. Fekete Zoltán polgármester nyújtotta át a díjazottnak.
Mezőkövesd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város gazdasági életének fejlesztésében végzett tevékenységének, valamint kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként adományozta Bakai Lászlónak az Év embere elismerő címet.


Nacionálé

„Bakai László, a Bakai Szerszámgép Szerviz Kft. vezetőjeként 2014-ben kiemelten sokat tett városunk oktatásáért. A nemrég több tíz millió forintból létrejött Oktatási és Innovációs Központ, amelyet a régi Mezőgép épületének megvásárlása és felújítása révén alakított ki, mérföldkövet jelent városunk oktatásában. Olyan oktatási központot alakított ki, ahol a szakképző iskolákba járó diákok számára biztosít gyakorlati képzést, amelyhez a megfelelő, korszerű infrastruktúra is rendelkezésre áll. Emellett az épületben lehetőség nyílik képzések, tanfolyamok megtartására a Kft. munkatársai számára, annak érdekében, hogy versenyképesek maradjanak, képesek legyenek tartani a szakmai fejlődés iramát, bővíthessék a piacukat. A megújult és számos modern géppel felszerelt oktatási helyiség a környező szakképző intézményekbe, főként a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolába járó tanulók gyakorlati tudásának megszerzésében kiemelkedően hasznos feladatot lát el. Ebben a központban többek között azoknak a tanulóknak nyílik lehetőségük gyakorolni a szakmájukat, akik a gépész, a villamos, a technológus, illetve a fémforgácsoló területet választották. Az új központ fogadni tudja a gépészeti és hasonló területen tanuló főiskolásokat, diploma előtt állókat is. A Bakai Kft. a cég új műhelyében szakmai gyakorlatot teljesítő tehetséges szakmunkástanulóknak munkalehetőséget is biztosít. Bakai László készségesen segíti és támogatja városunk számos intézményét, többek között a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum munkáját is. 2013-ban és 2014-ben kamarai kitüntetésben részesült kiemelkedő szakmai munkájáért.”
A díjátadás után Bakai László megköszönte az elismerést. Köszönetet mondott családjának, munkatársainak a támogatásukért, a közös munkáért.  
Az esemény zárásaként Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszter-helyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt, melyben mind a városvezetésnek, mind pedig a díjazottnak további sok sikert kívánt a munkához, a továbbfejlődéshez.


Kapcsolódó hírek