Ugrás a tartalomhoz

Épülhet, szépülhet a Zsóry (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Január 15-én ünnepélyes keretek között aláírták a kivitelezői szerződést, így megkezdődhet a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő fejlesztése. A munkaterületet január 22-én adják át.

Az előzményeket illetően a fürdő fejlesztés újabb ütemének előkészületei 2011-ben kezdődtek meg. Egy évvel később, 2012 októberében nyílt lehetőség „A Zsóry-fürdő komplex fejlesztése, gyógyászati és új élményelemekkel való bővítése című ÉMOP 2.1.1-es pályázat benyújtására. A korábbiakhoz képest újdonság volt, hogy nem önkormányzatok, hanem gazdasági társaságok részére írták ki, így az önkormányzat tulajdonában lévő Városgazdálkodási Zrt. adta be a pályázatot. A támogatásról szóló döntést 2013. január 15-én kapta meg a gazdasági társaság, míg a közbeszerzési eljárás 2013 őszén kezdődött és több mint egy évig zajlott. Városunk képviselő-testülete a 2014. december 17-ei ülésén hatalmazta fel Szobonya Sándort, a VG Zrt. vezérigazgatóját a kivitelezői szerződés megkötésére.


Milliárdos fejlesztés

A projekt összköltsége mintegy bruttó 1,4 milliárd Ft. A kivitelezés összege nettó 921 millió Ft, amiből 499 millió Ft-ot nyert el támogatásként városunk, míg a fennmaradó összeget az önkormányzat önerőből finanszírozza. A fejlesztés nagyon komplex, hiszen több területet is érinteni fog. A beruházás egyik legfontosabb eleme az uszoda teljes felújítása, valamint egy új fedett élménypark építése lesz, amely élményelemek mellett egy várhatóan négy csúszdából álló, ún. csúszdaparkot is magában foglal.
Ezen felül felújítják az uszoda teljes vízgépészeti rendszerét és gyakorlatilag a medencetest kivételével teljesen átalakul az épület, ahol új pihenőhelyeket és szociális helyiségeket alakítanak ki. A fürdő kerítését szintén korszerűsítik.
Új beléptető kapu létesül, melyet az Olajfa úton alakítanak ki, így tehermentesíteni tudják majd a főbejáratot. Januártól bevezették az új online pénztárgépes rendszert, továbbá a zárt térben egy új belső karórás rendszer kerül bevezetésre, míg a fürdőben valószínűleg marad a karszalagos beléptetés. A C épületet szintén felújítják, ahová ezt követően beköltöznek a vendéglátóegységek, így a faházas vendéglátóhelyek megszűnnek.
„Nagyon fontos és súlyponti eleme lesz a beruházásnak egy új kút fúrása, amit a II-es kút mellett, úgynevezett melléfúrásos technológiával alakítunk ki. A fürdő vízellátását jelenleg két kútról biztosítjuk, de az új kút a megépítés után átveszi majd a II-es kút szerepét, amit a felújítást követően tartalékkútként fogunk használni” – emelte ki Vámos Zoltán, a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő fürdővezetője.

A rendezvénypark területén átalakítják a villamossági rendszert és egy színpad fog megépülni, amely várhatóan már a Zsóry Fesztiválra elkészül. A Napfürdő és az Olajfa út felőli részen világítással ellátott röplabda és focipálya létesül. A sportpályákat nyitvatartási időn túl is szeretnék üzemeltetni, ennek köszönhetően új szabadidős program lehetőségével is várják majd a látogatókat.

A fürdő zöldterületei is megújulnak. Tervek között szerepel a teljes faállomány átvizsgálása és a jelenlegi rendszer átalakítása, továbbá a terület virágosítását is elvégzik. Ehhez kapcsolódóan a fürdő egy részén öntözőrendszer épül, melyhez mobil csatlakozási pontokat fognak kialakítani.


Látogatóbarát ütemterv


A beruházás kivitelezése az uszoda kivételével nem fogja érinteni a vendégeket, így a munkálatok ideje alatt is igénybe tudják venni a fürdő szolgáltatásait. Az uszodát a tervek szerint márciusig lehet majd használni, viszont az építkezés megkezdésekor bezárják. A projektben szereplő feladatokat -kivéve az uszoda építése- párhuzamosan végzik majd a kivitelező cég szakemberei. A fejlesztés állásáról és a látogatókat érintő közérdekű információkról egyebek mellett a Mezőkövesdi Televízióban és a Mezőkövesdi Újságban és a fürdő honlapján is folyamatosan tájékozódhatnak majd.

A kivitelezői szerződést dr. Fekete Zoltán polgármester, Szobonya Sándor, a Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, valamint Körmendy Richárd, a Reenergy Holding Zrt. vezérigazgatója írta alá a Polgármesteri Hivatalban.
„Társaságunk január 22-én veszi át a munkaterületet és nagyon bízom benne, hogy augusztus végére, vagy legkésőbb szeptember első felében át tudjuk adni a beruházást” – emelte ki Körmendy Richárd, a Reenergy Holding Zrt. vezérigazgatója.

B.K.

Kapcsolódó hírek