Ugrás a tartalomhoz

Felhívás Gyerekeknek!

Mezőkövesd hírei

Végre itt a vakáció, amelyre egész évben vártatok. Több hétig nem kell iskolába járni, ez a pihenés, a kirándulás, a sportolás és egyéb szabadidős tevékenységek időszaka. Ilyenkor felszabadultabbak, szertelenebbek, néha figyelmetlenebbek is vagytok, ennek következtében megnő a veszélyeztetettségetek mind a közlekedés, mind az egyéb szabadidős tevékenységek terén. Akár bűncselekmény áldozataivá, sértettjeivé is válhattok. Könnyen követhettek el olyan cselekedeteket is, ami először jó heccnek bizonyul, viszont később súlyos jogi következményei is lehetnek.

Azért, hogy ez ne következzen be, felhívjuk figyelmedet néhány dologra:


Amikor elindulsz egyedül vagy a haverokkal görkorizni, deszkázni, kerékpározni vagy akár robogózni, minden esetben tartsd be a közlekedés szabályait, mert egy kis hiba is súlyos következményekkel járhat.
Meleg időben szívesen tartózkodik mindenki víz közelében, legyen ez strand vagy tópart. Figyelj arra, hogy felhevült testtel soha ne ugorj a vízbe, TISZTELJÉTEK A VIZET !
Az önfeledt szórakozás és játék közben idegenekkel ne állj szóba, ha elhívnak kocsikázni vagy akár a lakásukra, ne menj velük, ajándékot, édességet soha ne fogadj el tőlük! Légy óvatos, Nyugodtan mondj NEMET!!
Ha elmész otthonról, arról szüleidnek vagy nagyobb testvéreidnek szólj, mindig tudjanak arról, hogy hol vagy. Ha inzultálnak, vagy megtámadnak amikor egyedül vagy, arról minden esetben szólj a szüleidnek, a rendőröknek vagy olyan személynek, akiben megbízol /pl. polgárőr, buszsofőr /.
Ha egyedül, vagy csak a barátaiddal tartózkodsz otthon, idegen személyeknek ne nyiss ajtót, a lakásba ne engedd be! Amennyiben úgy gondolod, hogy bajban vagy, mert valaki erőszakosan be akar jutni a lakásba, kérj segítséget telefonon vagy kopogj át a szomszédnak.
Kerüld az ismeretlen, balesetveszélyes helyeket, területeket!
Közterületen, strandon, discoban értéktárgyaidat – mobil, iPod, MP3 lejátszó, ékszer, pénztárca - , irataidat ne hagyd őrizetlenül, azokat feltűnően ne mutogasd, ne hencegj velük, mert ellophatják vagy erőszakkal elvehetik / elrabolhatják / tőled!
A szenvedélybetegség minden formáját utasítsd el, kezdetben jól érzed tőle magad, de a későbbiekben testi, lelki és erkölcsi leépülést jelentenek számodra. Baráti unszolásnak ROSSZRA CSÁBÍTÁSNAK ÁLLJ ELLEN, ezek nem segítenek semmilyen probléma megoldásában. Tudd azt, hogy aki rosszat akar neked, az nem igazi barát.
Amennyiben baleset ér, vagy bűncselekmény áldozatává válsz, hívd a 107, 104, 105, vagy a 112 segélyhívó számok egyikét, vagy közvetlenül a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ügyeletét a 06-49/505-440-es számon.

Vidám, gondok nélküli, jókedvű vakációt kívánunk Nektek!

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek