Ugrás a tartalomhoz

Régészet és kultúra (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Egy őskori falu mindennapjai Mezőkövesd határában-újkőkori település és temető a Kr. e. 7-6 évezredből” címmel dr. Koós Judit régész előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Magyar Kultúra Napján.

A Városi Galériában megrendezett ünnepségen dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket január 22-én. Városunk vezetője a kultúra jelenre és jövőre vonatkozó hangsúlyos szerepéről osztotta meg gondolatait. Kiemelte, a kultúra, ezen belül egyebek mellett a magyar nyelv megőrzésének fontosságát, amely biztosíthatja nemzetünk fennmaradását. hozzátette továbbá, nagyon fontos feladat a néphagyományok, a népművészet, valamint a folklór megőrzése, ápolása és továbbadása az utókornak.


Egyedülálló leletek


Ezt követően dr. Koós Judit régész érdekfeszítő beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők, aki az M3-as autópálya Mezőkövesd mellett húzódó nyomvonalának régészeti ásatásairól osztotta meg gondolatait. A szakember kivetítő segítségével a feltárás során előkerült felbecsülhetetlen értékű tárgyi maradványokat mutatta be a jelenlévőknek. A beszámolóból kiderült, hogy városunk határában egy komplett települést tártak fel, mellyel minden korábbinál pontosabb képet tudtak kialakítani az úgynevezett szatmár csoport életéről, mindennapi tevékenységéről és kultúrájáról. Az ásatások során európai viszonylatban is egyedülálló és ritkaságnak számító tárgyak kerültek elő. Legnagyobb számban használati tárgyakat, elsősorban agyagedényeket, pattintott és csiszolt szerszámokat találtak, de állatokat és embereket ábrázoló alkotások is előkerültek. Emellett a település szerkezetét és a lakóházakat is rekonstruálni tudták az előkerült maradványok segítségével. Szintén nagy szenzációt jelentett a temető sikeres feltárása, amely a településtől teljesen külön helyezkedik el. A szakemberek ennek köszönhetően hasznos információkat szereztek a településen élők temetkezési szokásairól is. A feltárt tárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Hermann Ottó Múzeumban helyezték el. A tervek szerint idén nyáron kiállítást szerveznek majd városunkban az ásatás során talált tárgyakból.
A Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. Magyar Kultúra Napi műsorát a MASZK Egyesület tagjainak, Antal Alexának és Tóth Viktornak a verses előadása színesítette.

B. K.

Kapcsolódó hírek