Ugrás a tartalomhoz

A nemzeti összetartozás napja

Mezőkövesd hírei

Június 4-én ünnepeljük a nemzeti összetartozás napját. Az esemény tiszteletére megemlékezést tartottak a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában.

A nemzeti összetartozás napján az 1920. június 4-én lezajlott történelmi seményekre emlékezünk. Mint köztudott, ezen a napon írták alá az I. világháborút lezáró békediktátumot a versailles-i Kis-Trianon palotában. A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország területének jelentős résztét elveszítette. A trianoni határozat mind a mai napig a magyar történelem egyik legfájóbb eseménye. Az Országgyűlés 2010. május 31-én fogadta el a nemzeti összetartozás törvényét. 


Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.” Sólyom László köztársasági elnök június 3-án írta alá a törvényt, amely egy nappal később hatályba lépett.

A Szent László Gimnáziumban méltó módon emlékeztek meg a magyar nemzetet fájdalmasan érintő döntés aláírásáról június 3-án. Az oktatási intézmény dísztermében elsőként Tállai Andrásné igazgatóhelyettes mondott beszédet, aki egyebek mellett felidézte a történelmi eseményeket és a társadalmat érintő hatásait.

A megemlékezés ezt követően kulturális programokkal folytatódott. A Matyó népi együttes két szólistája, Hajdú László és Ferenczi Judit előadásában mezőségi táncokat láthattak a jelenlévők. A néptánc előadást követően Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház művészének közel félórás prózai és énekes műsorát tekinthették meg a fiatalok. 

Ünnepség a Wass Albert szobornál

A program a Wass Albert szobornál folytatódott, ahol elsőként a Szent László Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődök. A tanulók előadását követően a Városi Önkormányzat képviseletében koszorút helyezett el Dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Hajdú András alpolgármester, a Mezőkövesdi Polgári Kör részéről Árvai Erzsébet és Bán Józsefné, a Fidesz-KDNP nevében Molnár Istvánné települési képviselő, valamit a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola képviseletében Juhász Jánosné igazgató. Az ünnepség és az iskolai megemlékezés az intézmény első emberének gondolataival zárult.

Kapcsolódó hírek