Ugrás a tartalomhoz

ősök és hagyományok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A gabonatermesztés-kenyérsütés és a kenderfeldolgozás-textilkultúra történetét, eszközeit, az elkészítés menetét mutatja be a Matyó Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből összeállított tárlatot január 29-én nyitották meg.

Elsőként Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Tóth Arnold, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese mutatta be a néprajzi anyagot.
A tárlat célcsoportja az általános és középiskolás korosztály. A diákok rajta keresztül bepillantást nyerhessenek a régészet és a néprajz munkamódszereibe, mindennapi tevékenységébe, és ezzel párhuzamosan környezetük múltját és jelenét is pontosabban lássák, megértsék. Ezen a téren konkrétan kapcsolódik a történelem, a hon- és népismeret tantárgyak tananyagához.
A kenyérsütés, a kenderfeldolgozás történeti visszatekintését, menetét tablókon keresztül mutatják be. Emellett ezen munkafolyamatok során használt eszközök, textilek, viseletek is helyet kaptak a kiállító teremben. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg városunkban.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek