Ugrás a tartalomhoz

Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból

Mezőkövesd hírei

Második alkalommal hirdette meg az Eszterházy Károly Főiskola Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar TDK tehetségműhelye a Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból pályázati programot.

A versenyt a  Nemzeti Tehetség Programban szereplő Tehetségútlevél Program keretén belül rendezték meg azzal a céllal, hogy a közoktatásban már „felfedezett” tehetségek is bekapcsolódhassanak a Tudományos Diákköri munkákba. A TDK mozgalom a tehetséges, a tudományos problémafelvetés iránt érzékenységet mutató hallgatókat segíti kutatásaik megvalósításában, eredményeik  publikálásában.

Pályázni lehetett olyan esszé jellegű problémaérzékenységen alapuló pályaművel, melyen keresztül a szerző képes bemutatni azt a látásmódot  az adott társadalmi jelenséggel, problémával kapcsolatban, mely jellemzi korosztályát. A pályázatnak a választott téma aktualitását, érdeklődésre számot tartó újdonságait, jelenségeit kellett bemutatni a szakirodalom és a szerző önálló gondolatainak harmonikus egységében.
Iskolánkból nyolc 10. A  osztályos diák  pályázott.

Besenyei István: Fiatalok szabadidős tevékenységének szokásai,  
Molnár Zita
: Patchwork családok,
Hudák Eszter
: Patchwork család,
Gulyás Lili
: Online vagy offline,
Varga Balázs
: Fiatalok szabadidő eltöltési szokásai,
Tóth Evelin
: Ifjúsági közösségek
Fülöp Kinga
: Online és offline közösségek
és  Urbanovics Eszter Patchwork-család című munkáit előadásra javasolták.
Az előadások megtartására 2015. január 20-án került sor  a Líceum  Könyvtárában.
 
A főiskola rektorhelyettesének Dr. Ollé Jánosnak, és a kar dékánhelyettesének Dr. Verók Attilának a köszöntője után közös ráhangolódás indult meg a résztvevők körében kiscsoportos munkában.
A „tehetségre hangolódás" után a rendezvényen a tehetséges középiskolások lehetőséget kaptak az érdeklődési területükön létrehozott esszé, tanulmány  nyilvános bemutatására, előadás vagy poszter előadás formájában. A főiskola tehetségműhelyeinek hallgatói és oktatói konstruktív visszajelzéseket adtak az előadásokra, ezáltal közös gondolkodás indult meg a középiskolás tehetségek és a felsőoktatásban lévő tehetségműhelyek hallgatói között.

Fülöp Kinga 1. helyezést,
Varga Balázs 2. helyezést,
Urbanovics Eszter 3. helyezést ért el.

A  résztvevő diákok úgynevezett Tehetségútlevelet is kaptak.
 
A középiskolás diákokat mentortanáraik is elkísérték, így az alkalom lehetőséget teremtett a karon működő tehetségműhelyek vezetői, oktatói és a középiskolások mentortanárai közötti szakmai tapasztalatcserére is.

Csigerné Fazekas Csilla pedagógus

Kapcsolódó hírek