Ugrás a tartalomhoz

Arcok, fények, üzenetek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A Hadas városrész, a magyar tájak,  a mediterrán vidék elevenedik meg előttünk Németh József Pál festőművész február 5-én megnyílt kiállításán a Közösségi Házban.

Németh József Pál, a mezőkövesdi művész, Takács István unokaöccse már korábban is elhozta munkáit szülővárosába, ahová minden alkalommal a mai napig nagy szeretettel látogat vissza.
Az Arcok, fények, üzenetek című tárlatot dr. Kriskó János főiskolai docens nyitotta meg, aki párhuzamot húzott Takács István és Németh József Pál életútja és munkássága között, kiemelve, hogy mindketten maradandót, értékeset teremtettek alkotásaikkal, pótolhatatlan élményt nyújtanak festményeikkel.
A tárlaton főként olajfestményeket, illetve akvarell képeket láthatunk, amelyek a kékes, zöldes árnyalatok, határozott, de amellett finom ecsetvonások, a festő egyedülálló látásmódja révén vonzzák és nem engedik el az emberi tekintetet. Belépve a terembe magával ragad a látvány, a színek harmóniája. Egyszerre lehet hallani a tenger morajlását, a szél fújását, a különleges fényeket,  vagy a madár énekét.
A kiállításon bemutatott több mint 40 alkotás között a hazai, és számos külföldi, mediterrán tájat megörökítő festmény mellett azok a képek is helyet kaptak, amelyek a mezőkövesdi Hadas városrészt, annak hangulatát örökíti meg. Ezen képek is megmutatják, visszatükrözik, mennyire közel áll Németh József Pál szívéhez a szülőváros, a matyó kultúra.
A harmadik nagy téma, amellyel találkozunk a képek között, a portrék, amelyeken családját örökíti meg. Megtalálható köztük például az édesapjáról készült első arckép is.
A Németh József Pál kiállítása március 24-éig tekinthető meg.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek