Ugrás a tartalomhoz

Önkéntesen a biztonságért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint négyezer órát töltöttek el szolgálatban a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagjai 2014-ben. Egyebek mellett ez hangzott el a szervezet február 20-án megrendezett évzáró, évértékelő közgyűlésén.

A Millennium Étteremben megszervezett eseményen elsőként Köteles János, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnöke ismertette az elmúlt esztendőben elért eredményeket. Kiemelte, a 32 tagú önkéntes rendvédelmi szervezet tagjai több mint 1000 alkalommal léptek szolgálatba és közel 4500 órán keresztül vigyáztak városunk közbiztonságára. Az elnök felsorolta azokat a rendezvényeket, ahol a zavartalan lebonyolításban, illetve a forgalmi rend irányításában közreműködtek. Elmondta, kiemelt figyelmet fordítottak az idős, egyedülálló lakosok védelmére, a város és a zártkertek biztonságának megóvására, emellett a térfigyelőrendszer kezelését is eredményesen végezték el. A beszámolóban szó esett működési költségekről és eszközbeszerzésről is. Köteles János elmondta, hogy közel félmillió Ft értékben  vásároltak ruhát, így most már minden tag rendelkezik megfelelő téli és nyári ruházattal. Ezen felül beszereztek két nagy hatótávolságú rádióadó-vevőt, továbbá jelentős összeget költöttek üzemanyagra és gépjármű javításra. Hozzátette, a kiadások jelentős részét a Mezőkövesdi Önkormányzattól kapott 1 millió Ft-os, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségtől kapott 200 ezer Ft-os támogatásból fedezték. Tavaly novemberben megalakult a Matyó Mentőcsoport, ahol többek között hat polgárőr teljesít szolgálatot. Kiemelte, hogy a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület a Szent László Gimnázium után a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolával is szerződést kötött, így mostantól két kövesdi és egy egri oktatási intézményből fogadhatják a kötelező közösségi munkára jelentkező diákokat. Jelenleg hat fő teljesít közösségi szolglatot a rendvédelmi szervezetnél. Az elnök a beszámoló végén mindenkinek köszönetet mondott, aki támogatta és segítette a polgárőrök munkáját 2014-ben.
A pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a szervezet éves költségvetése összesen 1 millió 760 ezer Ft volt, melyből 1 millió 662 ezer Ft-ot használtak fel, így pozitív mérleggel zárták a hátrahagyott esztendőt. Ezt követően Csiger Lajosnak, az Ellenőrző Bizottság elnökének beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők.


Eredményesen dolgoznak

A folytatásban Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, mindig örömmel jön városunkba, hiszen a kövesdi polgárőrök példamutatóan végzik a feladatukat és jó eredményeket tudnak felmutatni. Örömét fejezte ki, hogy a helyi szervezet nagyon jó és szoros kapcsolatot ápol a rendőrkapitánysággal, valamint az önkormányzattal, ami hosszú távon biztosíthatja az eredményes és hatékony munkát. Csóra György kiemelte, nagyon fontos a polgárőrség folyamatosan fejlődése, mert a Kormány is stratégiai partnernek tekinti a szervezetet és 2015-ben több mint egy milliárd forinttal támogatja a munkájukat. Hangsúlyozta, hogy a programok között továbbra is kiemelt helyet foglal el az idősek védelme, a trükkös lopások számának visszaszorítása, továbbá a fiatalok jogkövető állampolgárokká történő nevelése. A megyei elnök elmondta, hogy 2015 az oktatás éve lesz, ugyanis az általános és középiskolák után a felsőoktatásban is jelen lesznek, melyet a Polgárőr Akadémia beindítása fog biztosítani.


A Polgárőrség nélkülözhetetlen

Szerencsi Árpád, r. alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője méltatásában nélkülözhetetlennek nevezte a polgárőrséget a rendezvények lebonyolításában, a közbiztonság megteremtésében és a térfigyelő kamera rendszer kezelésében. Hangsúlyozta, nagy segítséget jelent számukra, hogy mindig számíthatnak a munkájukra. Kiemelte a bűnmegelőzés, illetve a szakmai és technikai fejlődés fontosságát, amely elengedhetetlen az eredményes munkához. Elmondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a trükkös lopások megakadályozására, amely még mindig jelent problémát a városban. A polgárőrök és az állampolgárok segítségét egyaránt kérte, hogyha gyanús viselkedésű embereket, vagy ismeretlen gépjárműveket látnak, jegyezzék fel a rendszámot és jelentsék a rendőrségen. A helyi rendvédelmi szervezetek munkájának köszönhetően ünnepi időszakban megszűntek a bűncselekmények és a statisztikai adatok is folyamatos javulást mutatnak. Szerencsi Árpád végezetül megköszönte a polgárőrök és családjaik hozzáállását, segítségét, majd hozzátette, hogy a továbbiakban is számít a munkájukra.


Jelentős városi támogatás

Dr. Fekete Zoltán polgármester köszönetnyilvánítással kezdte beszédét és kiemelte, példaértékű tevékenységet végeznek a polgárőrök. Elmondta, hogy napjainkban nincs olyan városi rendezvény, ahol ne lennének jelen, ne nyújtanának segítséget a szervezet tagjai. Emellett a város közbiztonságáért is nagyon sokat tesznek. Városunk vezetője elmondta, hogy idén a tervek szerint 10 kamerával fogják bővíteni a rendszert, melyek segítségével elsősorban a város bejövő forgalmát fogják ellenőrizni. A város továbbra is a polgárőrök mögött áll, éppen ezért az önkormányzat ebben az évben is legalább 1 millió Ft-os támogatásban részesíti a szervezetet.

A közgyűlés zárásaként a jubiláló tagok, az 5, 10, 15, 20, vagy 25 éves tagságukat ünneplő polgárőrök kaptak oklevelet és ajándékot, emellett Csóra György megyei elismeréseket adott át a szervezet két kimagaslóan teljesítő tagjának, Zombori Józsefnek és Vizér Sándor Lászlónak.

B. K.

Kapcsolódó hírek