Ugrás a tartalomhoz

Felhőszakadás Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

Özönvízszerű eső hullott le városunkban június 8-án. Közel egy óra alatt jelentős mennyiségű csapadék esett le Mezőkövesden és térségében szerdán délután.


A lezúduló eső mennyisége területenként rendkívül eltérő képet mutat. A Matyó Agrártermelő Zrt. Szihalmi úton kihelyezett hivatalos csapadékmérője szerint 14, 8 milliméter eső esett a tegnapi nap folyamán. Nem hivatalos mérések szerint azonban a város több pontján 25-30 milliméter között váltakozott a víz mennyisége, míg volt olyan terület Mezőkövesd határában, ahol a 40 mm-t is elérte. Ez utóbbi adat egyébként az átlagos évi csapadékmennyiség közel 10%-át teszi ki. A szélsőséges helyzetet és a változó értékeket jól mutatja, hogy információink szerint mindeközben Szihalmon egy milliméter csapadék sem esett. A Mezőkövesden alig több mint félóra alatt lehullott esővíz a város több pontján fennakadásokat okozott. A Mezőkövesdi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság munkatársait rövid idő alatt több mint egy tucat helyszínre riasztották.

A tűzoltóknak elsősorban a pincéket, illetve utakat elöntő vizet kellett kiszivattyúzniuk, emellett két helyszínen, a HM úton és az Arany János utcában egy-egy kidőlt fa okozott fennakadásokat. A mezőkövesdi lánglovagok gyors és szakszerű munkájának köszönhetően este fél 9 előtt néhány perccel a város egész területén helyre állt a rend. A szakembereknek egy balesethez is ki kellett vonulniuk az este folyamán, ugyanis az M3-as autópálya mezőkeresztesi leágazójánál két teherautó összeütközött.

A kiszámíthatatlan nyári időjárás miatt érdemes néhány óvintézkedést megtenni a vízkárok megelőzésének érdekében. Az óvintézkedések közé tartozik egyebek mellett a hálózati árammal működő eszközök áramtalanítása, valamint az épület nyílászáróinak megfelelő rögzítése. Természetesen zápor, illetve zivatar esetén az úton közlekedőknek is rendkívül körültekintően és megfontoltan, minden esetben az időjárási körülményeknek megfelelően kell vezetniük, annak érdekében, hogy elkerüljük a balesetveszélyes helyzeteket.

Kapcsolódó hírek