Ugrás a tartalomhoz

Kárpát-medencei Magyar Iskolák Sportolimpiája – Sportos nemzetgyesítés

Több mint száz, Magyarországról, Délvidékről, Kárpátaljáról érkező, illetve hazai versenyző mérettetik meg szombaton, március 7-én a csíkszeredai VITISPEED SE és a mezőkövesdi CHARPATIA SE közös rendezésű alpesisí-versenyén.

A meghívásos viadal az utóbbi évek legnagyobb dimenziójúnak ígérkező diáksport-rendezvényének, a Kárpát-medencei Magyar Iskolák Sportolimpiájának az előhírnöke ezeket az idén még több mint 15 sportág döntője követi. Jövő évtől a szervezők már a Kárpát-medence közel 8000 iskoláját igyekeznek bevonni a 28 sportágban rendezendő versenysorozatba.

A 5-12. osztályos diákok körében legnépszerűbb olimpiai és nem olimpiai sportágakban tervezett megmérettetés rendelkezik az anyaország, valamint Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja magyar pedagógusszervezeteinek támogatásával, illetve a Magyar Diáksportszövetség partnerségével is. A rendezvény fővédnöke Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, dr. Simicskó István. A diákolimpiát támogatják a legfontosabb székelyföldi és anyaországi települések elöljárói is, a rendezők tárgyalásokat folytatnak a felvidéki, délvidéki és kárpátaljai magyar többségű városok partnerségének elnyerése érdekében is.

A tervek szerint a 2015/2016-os tanévben helyi szinten kezdődő, majd regionális dimenzióba folytatódó versenyek döntőit a magyar nyelvterület különböző városaiban készülnek megrendezni 2016. január-június periódusban.

A rendezvénysorozat elsősorban a közösségi sportélet, a diáksport élénkítését, az egészséges életmód szorgalmazását célozza, a magyar nyelvterületen élő fiatalok sporthoz és egészséges életmódhoz való viszonyának javítása. Kiemelt célként szerepel a diákok tudása, ügyessége összeméréséhez szükséges szervezeti és versenyzési keretek biztosítása, de a tanárok, edzők, versenybírók, sport- és háziorvosok szakmai felkészültségi szintjének emeléséhez való segítségnyújtás is. A szervezők szeretnék felkutatni és fejleszteni a legeldugottabb Kárpát-medencei településen élő tehetségeket, akik a továbbiakban öregbíthetik a magyar sport hírnevét.

Kapcsolódó hírek