Ugrás a tartalomhoz

Ezen a napon minden magyar szív egyszerre dobban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Városunkban március 13-án rendezték meg az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére tartott ünnepséget.

„Bár mi kokárdával a mellünkön szavaljuk a Nemzeti Dalt, a ’48-as hősöket mégsem csak ez kötötte össze. Nem a földrajzi elhelyezkedés, nem a hovatartozás. Nem az életük. Nem a vér és a régi kard hordozta magában a kapcsot az emberek között, és nem a lánc leverése oldozta fel. A magyar szív fonta őket eggyé. A magyarságtudat, a magyar szív, mely egyszerre dobbant valahányszor a Tizenkét pontot felolvasták, éppúgy, mikor Táncsics börtöne felé tartottak, félelem nélkül az országért, egymásért és értünk, a jövőért. Ez a szív köti össze Árpád fiait egészen korunkig. És ha ma megkérdezek bárkit, hogy mi jut eszébe a márciusi forradalomról, a válasz egy szó: A Szabadság! Még százhatvanhét év eltelte után is emlékszünk arra, amiért akkor harcoltak, és nem csak megemlékszünk erről az eszményről, hanem magunkénak tekintjük. Mert már a miénk” – hangzott el a gimnazista beszédében.

Az elhangzott gondolatok után a város vezetése, a pártok, az intézmények, a civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait.
Az ünnepség ezt követően a Közösségi Házban folytatódott, ahol dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet.
„Mi magyarok együtt tudunk, és együtt akarunk lenni, mert így kívánjuk átélni a nagy család örömteli és felszabadító élményét. Hiszem, hogy összeköt minket a nyelv, a kultúra, a vérség, a közös történelem, egy ünnep. De összeköt minket a felfelé tekintő hit, amely összekötő kapocs ég és föld között, melynek megélése közösségünk előtt mérhetetlen távlatok és lehetőségeket nyit meg. Ünnepet és megemlékezéseket tartunk a mai napon. Ünnepet, mert 1848. március 15-én tört ki a magyar forradalom és szabadságharc, amely a magyar nép szabadságáról és az idegen járom felszámolásáról szólt. Megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért. Azokról az ismeretlenekről is, akik épp Mezőkövesdről kerültek a honvédek, vagy huszárok közé, és hősies haláluk egy nemesebb ügyet szolgált, a szabadságot. Nemzeti ünnepünk alkalmából szerte a nagyvilágban egymáshoz igazodik a magyar szívdobbanás, emlékezünk a múltra, álmodjuk a jövőt, de fel kell tennünk a kérdést: Mit tettünk együtt és külön-külön azért, hogy a ránk bízott örökséget, magyarságunkat megőrizzük, hogy azután tovább adhassuk az utánunk jövőknek?”-  mondta el beszédében dr. Fekete Zoltán.
A polgármester kiemelte annak a 200 székely katonának a hősiességét, akik Nyerges tetőn halált megvető bátorsággal szembe szálltak az orosz túlerővel, akik 1848 augusztusában  az utolsó katonáig harcoltak.
A felemelő gondolatok után a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola növendékei Petőfi Sándor Apostol című művének átdolgozott formáját vitték színpadra. A diákok felkészítő tanára Sándor Dalma volt. A megemlékezéshez méltó, magas színvonalon bemutatott előadás révén a közönség előtt megelevenedhetett az a hangulat, az a lelkekben dúló tűz, viaskodás, amely a Forradalom és Szabadságharc évében, időszakában jellemezte hazánkat.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek