Ugrás a tartalomhoz

Virágos város (videóval)

Összesen 82 ezer tő egynyári és kétnyári virágot ültetnek ki idén településünk közterein. Emellett további virágágyásokkal, új, különleges virágszobrokkal díszítik majd fel a várost.

Mezőkövesden a közterületek virágosítási feladatait a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. látja el. Az erre kidolgozott koncepció értelmében a gazdasági társaság az elmúlt 2-3 évben intenzíven növeli a település virággal beültetett, parkosított területeit.  
2014-ben mintegy 9 nagyobb virágágyást nyitottak, például a Szt. István szobornál, a Széchenyi úton, a Jezsuiták terén, a könyvtár előtt, a Fallabda pályánál. A nyári és őszi kiültetés során összesen 70 ezer tő növényt ültettek el a városban.

A tavalyi év újítása volt a Matyó Múzeum előtt, a Hősök terén és a Jezsuiták terén felállított száraz és élő virágokból álló páva alakú virágszobrok elhelyezése. Ezek a különleges kompozíciók idén más helyszíneken díszítik majd a várost. Emelett két új virágérdekességgel is készül a cég, amely szintén a település tereit ékesíti majd. 2015-ben az elmúlt évhez képest 12 ezerrel több tő virág kerül ki a város közterületeire.
„Idén 42 ezer tő egynyári virágot ültetünk ki a közterületekre, amely a duplája a tavalyelőttinek. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is kipróbálunk új növényeket, így 2015-ben például édesburgonyát, gaurát, futóbegóniát és cseppecskevirágot is kihelyezünk az ágyásokba. ősszel pedig főként árvácskát és hagymásokat, jácintot, nárciszt, tulipánt ültetünk ki mintegy 40 ezer tövet. Ez azt jelenti, hogy 2015-ben mintegy 82 ezer tő virág díszíti majd Mezőkövesdet” – emelte ki Szobonya Sándor, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A kiültetett növények egy része, mintegy 30 ezer tő a Zsóry fürdő területén található üvegházban, a startmunkaprogram keretében saját magának termeli meg a település.
Idén több zöldterület átrendezését is elvégzi majd a gazdasági társaság. Már elkezdték a gimnázium előtti park átalakítását, amely során megszüntetik a régi, árnyékban lévő ágyásokat, és helyette hat újat hoznak létre a park Mátyás király úti járda felőli részén. A tervek között szerepel a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban található virágágyások számának növelése is. Emellett új virágágyásokat alakítanak ki a Berkenye téren és a Mártírok útján.
Ezen túlmenően a város főterét is átalakítják, átrendezik a padokat, megmetszik a bokrokat, fákat, hogy átláthatóbbá, szellősebbé, korszerűbbé váljon a tér.
Emellett a cég besegít a Mezőkövesdi közintézmények, így például az óvodák, iskolák, az idősek otthona zöldfelületének virágosításába is.
A Városgazdálkodási Zrt. a virágosítási munkákat legkésőbb május közepén elkezdi, hogy a  június 15-ei Matyó Világtalálkozóra a kiültetett virágok megerősödjenek és díszei legyenek a településnek.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek