Ugrás a tartalomhoz

Múzeumpedagógiai foglalkozás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak rendszeresen az óvodásoknak és a kisiskolásoknak a Matyó Múzeumban az ősök és hagyományok című időszaki kiállításhoz kötődően.

A rendhagyó, játékos interaktív foglalkozások keretében a hagyományos paraszti életmód két legfontosabb részével a gabonatermesztéssel, kenyérsütéssel és a kenderfeldolgozással ismerkedhetnek meg a gyerekek.
A múzeum célja ezzel a kezdeményezéssel egyrészt az, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a néprajz munkamódszereibe, másrészt pedig az irodalom, rajz és hon- és népismeret tantárgyakhoz kapcsolódóan bővíthessék tudásukat játékos formában. Ez esetben elmélyíthetik tudásukat, milyen eszközökkel, hogyan lesz a búzából, gabonából kenyér, valamint a lenből textil, ruha.
A foglalkozások elején a témához kapcsolódó két mesét (A kis vakond nadrágja, A kis dió) néznek meg az óvodások, a kisiskolások, majd pedig megtekintik az ősök és hagyományok című tárlatot. Ezt követően egyedi, a kenyérkészítéshez és kenderfeldolgozáshoz kapcsolódó feladatokkal, kérdésekkel színesített társasjáték formájában dolgozzák fel a két említett területet.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek