Ugrás a tartalomhoz

Matyó konyhakert legyen Magyarország legszebb kertje (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd elindul a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű programban. A konyhakert tulajdonosok ingyenesen nevezhetnek be az országos versenyre.

A Matyó Kertbarát Klub Egyesülete által elindított, és Mezőkövesd Város Önkormányzatának támogatásával Mezőkövesd is csatlakozott a három éve Karcagról elindult kezdeményezéshez, amely először csak Karcagon volt meghirdetve, tavaly viszont már közel 70 kert nevezett be a versenybe országos szinten. Idén már kétszázhoz közelít a nevezések száma.
„A program lényege, hogy egyre több háztartásban maguknak termeljék meg az alapvető zöldségeket, gyümölcsöket a családok. A médiában sokszor hallani az egészséges táplálkozásról, mégsem tudjuk milyen gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk. Ezzel szemben az otthon megtermelt zöldségekről magunk gondoskodunk, mi permetezzük, vagy épp nem is kell permetezni. A versenyre több kategóriában lehet nevezni. Az egyik, a balkon kert kategória, amely során az a kritérium, hogy minimum öt cserépben termesszen a versenyző valamilyen zöldséget, legyen az paprika, paradicsom, vagy más zöldség. Lehet indulni 10-50 nm területű kerttel is, vagy zártkert kategóriában, amelyben lehet csak zöldséget, csak gyümölcsöt, vagy mindkettőt termelni. Fontos, hogy a díszkert egy része is lehet konyhakert, azzal is el lehet indulni a versenyen” – mondta el Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Klub Egyesület elnöke.
A konyhakerteket 3-5 fős szakmai zsűri fogja értékelni, akik két alkalommal, májusban és augusztusban pontozza majd a pályázatban szereplő kerteket. Plusz pontot jelent a bírálatkor, ha a kerttulajdonos hangsúlyt fektet a bio termesztésre, mint például esővizet használ a locsoláskor, saját maga által előállított komposzt anyagot használ fel, esetleg kerüli a permetezést és inkább természetesebb megoldást választ a kártevők és kórokozók ellen. Fontos feltétel, ha valaki még is vegyszeres védekezést használ, arról permetezési naplót kell vezetnie, hogy nyomon követhető legyen, milyen anyagok érték az adott zöldséget, gyümölcsöt.
Az országos versenyeredmények kihirdetése és díjak átadása az év végén a Földművelésügyi Minisztériumban  lesz. A jutalmakat dr. Fazekas Sándor miniszter és Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia adja majd át a díjazottaknak. Az országos elismerés mellett helyi szinten is díjazzák a mezőkövesdi kerttulajdonosokat, amelynek az eredményhirdetését az őszi Zöldség és Gyümölcskiállítás keretében tartják majd.
Április 30-ig lehet nevezni erre a programra. A pályázathoz szükséges kiírás és jelentkezési lap a Közösségi Ház titkárságán kérhető, vagy az alábbi linkről letölthető.

Jelentkezési lap

Kapcsolódó hírek