Ugrás a tartalomhoz

Testvérvárosi megállapodás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Április 5-én délelőtt rendhagyó eseménynek adott otthont a Kisjankó Bori Emlékház, hiszen délelőtt itt írták alá az olaszországi Petriolo és Mezőkövesd között létrejövő testvérvárosi kapcsolat megállapodását.

A két település már több mint 10 éve kapcsolatban áll egymással, amely civil kezdeményezésként jött létre. A Mezőkövesdi Fúvószenekar már több ízben részt vett az olaszországi rendezvényeken, és baráti viszonyt alakított ki Petriolo zenekarával az elmúlt egy évtizedben.
A két település vezetői úgy gondolták, szeretnék kibővíteni, kiszélesíteni ezt a kapcsolatot, ezért hozták létre ezt a testvérvárosi kapcsolatot.
„Ezzel az ünnepséggel egy több éves kapcsolat teljesedett ki a két település között. A Mezőkövesdi Fúvószenekar már több mint tíz éve együttműködésben áll az olaszországi Petriolo hasonló zenekarával, több találkozón, rendezvényen részt vettek már közösen. Most úgy gondoltuk, hogy ezt az erős kapcsolatot hivatalossá tesszük. Nagyon örülök, hogy ezzel a megállapodással meg tudtuk pecsételni a két település közti együttműködést. Annak pedig külön örülök, hogy Mezőkövesden történhetett meg az aláírás itt a Kis Jankó Bori szülőházában, hiszen mindkét település számára fontos a hagyományok, a régi kézművesség ápolása, büszke jelenére és bízik a jövőjében. Bízom abban, hogy a most már hivatalossá tett kapcsolat ugyanolyan gyümölcsöző lesz, mint a már meglévő, például Kézdivásárhellyel, vagy a két felvidéki településsel. Nagyon bízok benne, hogy az emberek egymásra találnak, barátságok jönnek létre, minél több mezőkövesdi megismerné Petriolot, az ottani hagyományokat, kultúrát, és minél több olasz megismerné Mezőkövesd értékeit. Ehhez az szükséges, hogy ne csak a fúvósok, hanem más civil egyesületek is felvegyék egymással a kapcsolatot. Ennek megteremtése a mi dolgunk. Szeretnénk, ha megvalósulna az az elképzelésünk, hogy közelebb hozzuk a két népet egymáshoz” – emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester.  

Petriolo egy közepes olasz falu, 2000 lakosa van. Petriolonak Mezőkövesd lett az első testvérvárosa.

„Sok közös vonás jellemzi a két települést. Számunkra is fontos a kézművesség, a kézműves ipar, amelynek az újraélesztésén, továbbéltetésén jelenleg dolgozunk. Ezen a téren, úgy gondolom, sokat tanulhatunk egymástól, a mezőkövesdiektől. Emellett ennek a most létrejövő testvérvárosi viszonynak fontos momentuma, hogy nem két önkormányzat között jött létre, hanem civil kezdeményezésen alapul, amit nagyon szívesen fogadtam és nagyon örülök neki. A településen 17 egyesület működik, nagy akaraterővel rendelkező falu. A petrioloi emberek nagyon szeretnek együtt lenni, összetartóak, és nagyon befogadóak. És ezt az összetartást, vendégszeretetet, nyitottságot látom itt Mezőkövesden is. Ez is egy közös pont a két település között. Biztos vagyok benne, hogy a kölcsönös képviselet a települések különböző ünnepségein az első lépése a kapcsolat fenntartásának. Illetve jó lenne, ha mindkét félről a nyelvi akadályok megszűnnének, én erre fogom kérni Petriolo lakosait, hogy tanulják, ismerkedjenek a magyar nyelvvel. Emellett pedig a meglévő kapcsolatok továbbápolásáról, annak kulturális és egyéb területre kiterjedő kiszélesítéséről is beszélhetünk” – mondta el Piera Debora Mancini, Petriolo polgármestere.

 A megállapodás dokumentumait Piera Debora Mancini, Petriolo polgármester asszonya és dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere írta alá. Az olaszországi település delegációját városunk polgármestere és a települési képviselői mellett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, térségünk országgyűlési képviselője is fogadta és köszöntötte.
Az olasz település delegáltjai a megállapodás aláírását követően megismerkedtek Mezőkövesd építészeti, kulturális értékeivel, látnivalóival.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek