Ugrás a tartalomhoz

Ahol a piros tojás sem piros (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint tízezren látogattak ki a napos, de hűvös időben az idei Matyó Húsvétra településünkön. A hétvégén változatos programkínálattal várták a kicsiket, nagyokat, családokat a Hadas városrészben.

Az ünnep első programelemeként április 4-én nagyszombati szertartáson és feltámadási körmeneten vehettünk részt a Szent László templomban.
Vasárnap és hétfőn pedig a Hadas városrészbe csalogatták a vendégeket, ahol például a tardi, szentistváni, mezőkövesdi hagyományőrző csoportok, az egri, mezőkövesdi, mezőcsáti néptáncegyüttesek műsorát tekinthettük meg. Vasárnap este a Veszelka kommandó lépett színpadra és szórakoztatta a közönséget.


Testvérvárosi megállapodás

Vasárnap délelőtt rendhagyó eseménynek adott otthont a Kisjankó Bori Emlékház, hiszen délelőtt itt írták alá az olaszországi Petriolo és Mezőkövesd között létrejövő testvérvárosi kapcsolat megállapodását. A két település már több mint 10 éve kapcsolatban áll egymással. A megállapodás dokumentumait Piera Debora Mancini, Petriolo polgármester asszonya és dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere írta alá. Az olaszországi település delegációját városunk polgármestere és képviselői mellett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, térségünk országgyűlési képviselője is fogadta és köszöntötte.


Húsvéti kavalkád

A hétfői programokat a húsvéti ételek megszentelése és kóstolása nyitotta meg, amit Vadászi László káplán vezetett.  valamint a nap során több alkalommal is bemutatták, hogyan is locsolták vödörből régen a matyó lányokat. Hétfőn volt traktorról edzővízzel locsolás is, és a városnéző kisvonat is mindkét nap közlekedett Mezőkövesden. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán kiscsibét, nyuszikat, bárányokat és egyéb állatokat simogathattak meg a legkisebbek.
Emellett a két nap során kirakodóvásár, bábelőadás, népi játékok, arcfestés, pipícs-sűtés, mesterség bemutatók, kézműves-foglalkozás várta a Hadasba, illetve a Matyó Portára érkezőket. A húsvéti forgatagban matyó mintás, csipkés és egyéb tojást készíthettünk, a kicsik a mezőkövesdi foltvarrók segítségével nyuszi és egyéb az ünnephez kötődő figurát varrhattak.


Kovácsok napja

Hétfőn rendezték meg a VI. Kovácstalálkozót és Versenyt a Gépmúzeumban, amelyen 17 kovács mérte össze tudását, akik idén oromfaldíszt készítettek. Minden kovács emléklappal tért haza, de külön díjazták az első három legjobb munkát végző kovácsmestert is, valamint a vasmegmunkálók megválasztották a Tiszteletbeli Kovácsot is. A serlegeket, emléklapokat Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, Csiger Lajos, a B-A-Z Megyei Közgyűlés tagja, települési képviselő, valamint dr. Hajdu András, a Mezőkövesdi Kormányhivatal hivatalvezető-helyettese adta át a díjazottaknak. A verseny első helyezettje a Hortobágyról érkező Szekeres Antal lett. Második helyet ért el Portik László Tatáról. A harmadik díjat Molnár Péter vihette haza, aki Debrecenből érkezett a versenyre. A közönség szavazatai alapján a közönségdíjat az érdi Szatmári Jenő vihette haza. A kovácsok által megválasztott Tiszteletbeli Kovács címet pedig az öt éves Szatmári Szabolcsnak ítélték oda, aki a felnőtteket meghazudtoló kitartással egész nap ütötte és formálta a hideg vasat.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek