Ugrás a tartalomhoz

„Érmes” történelmet írtak!

Mezőkövesd hírei

Kiváló teljesítményt nyújtva, a harmadik helyen végzett a Mezőkövesdi KC NB I-es felnőtt csapata a Magyar Kupában. Skaliczki László együttese a Veszprémtől 5 gólos vereséget szenvedett az elődöntőben, míg a Vácot magabiztosan legyőzte a helyosztón.

Salgótarján, Orosháza, Balatonfüred és Gyöngyös. Skaliczki László együttese, az NB II-es nógrádi gárda után három élvonalbeli csapatot búcsúztatott a sorozatban és története során először bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Ez a teljesítmény már önmagában is óriási fegyvertény, melyet az április 25-26-ai hétvégén még tovább „fényesítettek” Csuzicsék.


Tisztes helytállás

Kézilabdázóink elsőként a világ egyik legerősebb klubcsapatával, a SEHA Liga győztes, magyar bajnok és Magyar Kupa címvédő MKB-MVM Veszprémmel találkoztak a Pécsett megrendezett Final Fourban. A találkozó tétje a fináléba jutás volt április 25-én. Az összecsapás iránt nagy volt az érdeklődés városunkban, hiszen Mezőkövesdről mintegy 100 drukker kísérte el a csapatot a Mecsekaljára. Természetesen a meccs abszolút esélyese a BL négyes döntőben is érdekelt bakonyi gárda volt, melynek soraiban hemzsegnek a világklasszis játékosok. Éppen ezért a papírforma alapján együttesünk a tisztes helytállás reményében léphetett parkettre.
A várakozásoknak megfelelően Carlos Ortega tanítványai kezdtek jobban, akik Ugalde, valamint Marguc góljaival nyitották a 60 percet. Az MKC Radnic találatával gyorsan szépített, majd ismét veszprémi gólokat láthatott a hozzávetőleg 600 fős publikum. Csapatunk azonban egyáltalán nem játszott megilletődötten, Lókodiék szépen kivitelezett és pontosan befejezett akciókkal „kedveskedtek” az értük szorítóknak és negyedóra elteltével mindössze 7-4-es hátrányban voltak Nagyékkal szemben. A folytatásban viszont magasabb fokozatba kapcsoltak a bakonyiak, akik elsősorban Lékai és Ruesga góljaival növelték az előnyüket. A dunántúliak lendülete egészen a szünetig kitartott, így megnyugtató, nyolcgólos fórral mehettek pihenni.


Kövesdi félidő

Fordulás után sem változott a játék képe, minden a várakozásoknak és esélyeknek megfelelően alakult. A játékrészt ezzel együtt az ifjú kövesdi szélső, Kovács találata nyitotta, melyre Jamali duplája mellett Suljic válaszolt, így a 33. percben már 19-9 állt az eredményjelzőn. A Magico Ultras tagjai az eredménytől függetlenül végig lelkesen bíztatták Szepesiéket, akik a jelentős különbség ellenére töretlen akarással, illetve nagy becsvággyal kézilabdáztak és az eredmény sem maradt el. Suljic gólja után ugyanis Ilic egy duplával, míg a két találat közt Pálos egy remek akciógóllal járult hozzá a 3-0-ás kövesdi szériához. Ezt követően jobbára felváltva rezdültek meg a hálók, így állandósult a 6-8 gólos különbség a felek között. Az MKC teljesen méltó partnere volt a bakonyi sztárgárdának, szép védésekkel és pazar bombagólokkal örvendeztették meg a matyó drukkereket. Skaliczki László együttese olyannyira lendületbe jött, hogy négy perccel a meccs vége előtt Pálos találata után már csak 26-22-re vezettek Alilovicsék. Az MKC töretlen küzdeni akarása meghozta gyümölcsét, a Veszprém végül mindössze 5 góllal bizonyult jobbnak csapatunknál. Figyelembe véve azt, hogy a térdsérüléséből felépült, de lehetőséget nem kapó Csuzics mellett a szintén kevés időt parketten töltő Ilicset is kímélte Skaliczki László, még értékesebbnek tekinthető a kis különbségű vereség. Lókodiék tehát a bronzéremért, Nagy Lászlóék a Magyar Kupa elsőségért szállhattak harcba a helyosztón.
A mérkőzés után két órával az ellenfelek kilétére is fény derült. Az NB I/B-s Vác sokáig jól tartotta magát a Szeged ellen. A Tisza-partiak a félidei 3 gólos vezetéshez hat gólt tettek hozzá a második játékrészben, így Zubaiék 34-25-re megnyerték az elődöntőt és ezzel bejutottak a fináléba.


Meggyőző játék

A vasárnapi helyosztókra még többen, mintegy 1800-an váltottak jegyet, és a kövesdi szurkolótábor létszáma is jelentősen megemelkedett, így ismét remek hangulatban léphettek parkettre a csapatok. A kis döntőben ellentmondást nem tűrően kezdett a Skaliczki gárda. Grünfelderék elől és hátul is precízen látták el a feladatukat. Együttesünk kiváló teljesítményt nyújtott. Öt perc után 3-1-es, míg a félidő feléhez közeledve már 10-4-es előnyt hoztak össze Vasicsék. A lendület a folytatásban sem hagyott alább, öt perccel a szünet előtt 14-7-es vezetést nyugtázhattak a piros-fehérek sikeréért szorítók. A játékrész hajrájában viszont kapkodóbb lett és pontatlanabbá vált az MKC játéka, a Duna-partiak ezt a periódust meg is nyerték 4-1-re, de ezzel együtt is magabiztos kövesdi előnnyel zárult az első felvonás.


Kövesdi örömmámor

Gyökeres fordulatot a második félidő sem hozott, bár a 37. minutumban 18-12 állt a digitális táblán. Ekkor azonban ismét a váciak percei következtek, akik Lendvay vezérletével közelebb araszoltak Lókodiékhoz. Zsiga Gyula együttese a jelentős hátrány tudatában nagy erőket mozgósított a felzárkózás érdekében és ennek meg is lett az eredménye, ugyanis a 42. percben 20-16-ra megközelítették Hollóékat. Az MKC támadójátékába sok hiba csúszott ebben a szakaszban és a csapat védekezése sem volt olyan acélos, mint az első 25 percben. A Pest megyei gárda vészesen közelített, alig több mint 10 perccel a találkozó lefújása előtt 21-18-ra apadt a különbség. Ekkor nagy valószínűség szerint sokan gondolhatták azt, hogy szoros lesz a végjáték, még sem lett az. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a záró 10 percben tanári módon kézilabdáztak Lókodiék, akik a záró szakaszban csak két gólt engedélyeztek a jövőre első osztályban szereplő Duna-partiaknak. Az MKC játékosai a diadalittas, örömmámorban úszó szurkolók üdvrivalgása közepette fejezték be a 30-21-es eredménnyel záruló találkozót. A lefújás után a közös ünneplés felejthetetlen pillanatai következtek, melyek teljessé tették a klubtörténeti diadalt. Az MKC történetének legnagyobb sikerét aratta, mellyel jogot szerzett arra, hogy ősszel akár a rangos nemzetközi kupában, az EHF sorozatában is bemutatkozhasson.


Veszprémi siker

A finálé nagy küzdelmet hozott, melyben a veszprémiek 12-11-es félidő után 26-22-re diadalmaskodtak a Szeged ellen, így történetük során 24-szer hódították el a győztesnek járó serleget. Zubai Szabolcs, a szegediek kövesdi beállósa, két góllal járult hozzá csapata eredményéhez.

B. K.


A Magyar Kupa négyes döntő végeredménye:

1. MKB-MVM Veszprém
2. Mol-Pick Szeged
3. Mezőkövesdi KC
4. Váci KSE


A mérkőzések jegyzőkönyvei:

MKB-MVM Veszprém–Mezőkövesdi KC 28–23 (16–8)
Pécs, 600 néző. V: Janáky, Temesi
VESZPRÉM: ALILOVIC – Marguc 1, Nagy L. 1, LÉKAI 3, SULIC 5, M. Ilics 2 (2), Ugalde 3. Cs: Mikler (kapus), Schuch, Nilsson 2, Dzsamali 4, Zeitz 2, Ruesga 5 (4), Gulyás, Rodríguez, Terzic. Edző: Carlos Ortega
MEZőKÖVESD: Liszkai – Vasics 1, Radnic 2, Grünfelder 1, Nahajenka 1, Lókodi 3, Szepesi 1. Cs: Volarevic, HOLLÓ (kapusok), Terenyi 1, S. ILICS 5 (4), Trivkovics 1, Csirics, KOVÁCS P. 3, Pálos 2, Molnár F. 2. Edző: Skaliczki László
Kiállítások: 12, ill. 8 perc
Hétméteresek: 9/6, ill. 4/4


Mezőkövesdi KC–Váci KSE 30–21 (15–11)
Pécs, 1800 néző. Vezette: Horváth P., Marton
MKC: HOLLÓ – Vasics 3, Grünfelder, RADNIC 7, TRIVKOVICS 4, LÓKODI 7, Szepesi 2. Csere: Liszkai, Volarevic (kapusok), Csirics 1, S. Ilics 3 (3), Nahajenka 1, Terenyi, Pálos 1, Cuzic, Molnár F. 1. Edző: Skaliczki László
VÁC: Vitáris – GÚNYA 4, Pál 1, Pavlovics 5 (1), Tyiskov 2, LENDVAY 6, Nigrinyi 1. Csere: Kreisz (kapus), Bajusz, Kökény 1, Simányi, Székely 1. Edző: Zsiga Gyula
Kiállítások: 12, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/1

Kapcsolódó hírek