Ugrás a tartalomhoz

Kiállítás a középiskolás diákok hímzéseiből (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kiállítás keretében mutatták be elkészült, matyó mintával hímzett darabjaikat, ruhákat, lakástextileket a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola tanulói. A tárlat április 27-én nyílt meg az iskola aulájában.

Az őrizzük meg Matyóföld kincseit! címet viselő pályázat révén a középiskolás korosztály számára is lehetőség volt arra, hogy elsajátítsák Vámos Margit népi iparművész vezetésével a hímzés alapjait. Az egy év során készített munkák közül alkotónként 5-5 darabot állítottak most ki az iskola aulájában. A szakköri munkáról Vámos Margit beszélt a kiállítás megnyitóján.
11 középiskolás vett részt a szakkörön, akik elsajátították a hímzés alapjait. A Szakképző Iskola főként varrónő tagozatának tanulói terítőket, lakástextíliákat, valamint matyó hímzéssel díszített öltözetet, kosztümöket készítettek az egy év során.
A megjelenteket Csirmaz István, az intézmény igazgatója köszöntötte,  aki méltatta a szakkör résztvevőinek munkáját. A bevezető mondatok után Molnár Istvánné települési képviselő osztotta meg gondolatait.  Molnár Istvánné beszédében hangsúlyozta, hogy öröm számára, hogy a fiatalok is megismerhették a szakkör révén a matyó hímzést, megtanulhatták az alapokat, tovább vihetik a város több évtizedes hagyományát. Hozzátette, hogy külön érdem, hogy a résztvevő diákok közül a legtöbben vidéki diákként tanulták meg a matyó hímzést.
Az eseményen a régi Matyóház egyik megalapítója, Bollók Józsefné is méltatta a pályázat adta lehetőséget és a résztvevők munkáját, hogy ezzel is sokat tettek a hímzés továbbéltetéséért. A kiállítás június 12-ig tekinthető meg az iskola aulájában.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek