Ugrás a tartalomhoz

Egy biztos lépés a magyar családoknak

Mezőkövesd hírei

A 2016-os költségvetés-tervezet számaiból látszik, hogy a Kormány terveinek és eredményeinek köszönhetően jövőre minden magyar család megtalálja annak lehetőségét, hogy lépjen egyet előre. Folytatódik a megkezdett munka, melyhez újabb gazdasági és pénzügyi intézkedések társulnak. A költségvetés konkrét elemeiről tartott sajtótájékoztatót Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, B-A-Z. megye 7. számú választókerületének országgyűlési képviselője május 2-án, szombaton Mezőkövesden.

KEVESEBB KIADÁS, TÖBB JÖVEDELEM Magyarország elmúlt évei alapján továbbra is kiszámítható hazánk gazdasági növekedése, mely a magyar emberek jövőjének alapjául szolgál – hangzott el a tájékoztatón. A Kormány többször tárgyalta már a jövő évi (május 13-ig benyújtandó) költségvetési tervezetet, főbb számait és tartalmát, mely a május 6-ai Kormányülés fő napirendje lesz. Tállai András elmondta, tovább folytatódik a rezsi- és az inflációcsökkentés, a devizahitelesek megsegítése, melyhez számos újabb intézkedés társul. A Nemzetgazdasági Minisztérium a 2016-os büdzsé tervezésekor 2,5%-os gazdasági növekedéssel, 1,6%-os inflációval és 2%-os államháztartási hiánnyal számol. Jövőre 16-ról 15-re csökken az SZJA, a sertéshús áfája pedig 27-ről 5%-ra változik. A közszolgáltatások díjának csökkentése 10 milliárd forintot hagy az emberek zsebében. Jövőre tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, mely 15 milliárd forintot jelent a költségvetésnek, a közszolgálati életpályamodell elindításával júliustól a kormánytisztviselők egy része 30%-os jövedelemnövekményben fog részesülni, a fegyveres köztisztviselők 5%-kal, míg a pedagógusok szeptembertől újabb 10%-kal több bért vihetnek haza. Erre több mint 130 milliárd forint céltartalékot irányoztak elő.


Tovább folytatódik, illetve bővül a közfoglalkoztatás rendszere, a tavalyi 270 milliárdhoz újabb 70, azaz összesen 340 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melyből jövő év végére 40 ezerrel többen helyezkedhetnek el a munka világában. „Jelentős tartalékok állnak a rendelkezésünkre, az Országvédelmi Alapban és a fejezetek tartalékaiban 200 milliárd forintot különítettünk el váratlan eseményekre, biztosítva a költségvetés megvalósulását” – ismertette a politikus, aki hozzátette a 2016-os európai uniós források felhasználására mintegy 1400 milliárd forintot fordítanak az Operatív Programok végrehajtására.

MUNKAHELYTEREMTÉS ÉS GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS A dél-borsodi térségben az elmúlt időszakban három fejlesztési társulást hoztak létre, felkészülve az uniós pályázati ciklusra. Mind a Mezőkövesdi, Mezőcsáti és Nyékládházi Járás területén dolgozó szakemberek célja, hogy munkahelyek létesüljenek az adott terület lehetőségeit kihasználva, akár az agrárfejlesztés, akár az ipari növekedés, akár a repülőtér logisztikai centrummá alakítása által, mely újabb lehetőséghez jut a jövőben.

„ A kiszámítható, stabil gazdasági növekedés eredményeként több jut az embereknek, ezért is nevezzük a 2016-osat az adócsökkentés költségvetésének. Összességében elmondható, hogy minden lépés előre vezet: évről évre, lépésről lépésre halad országunk, és erősödhetnek a magyar családok. Magyarország Kormányának célja, hogy a gazdaság stabilizálódását – a munkahelyteremtő vállalkozások, az állást keresők és minden magyar állampolgár saját életében tapasztalhassa” – emelte ki a miniszterhelyettes.

Kapcsolódó hírek