Ugrás a tartalomhoz

Mozgás és egészség – Sportfejlesztések Mezőkövesden és a térségben

Mezőkövesd hírei

Újabb nagyszabású sportcélú infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg Mezőkövesden. A Városi Stadion Széchenyi út felőli lelátójának építése mellett tovább szépül az Utánpótlás Edzőközpont, valamint egy új edzőcentrum is létesül. A Hadnagy úti Sportcentrum szolgáltatásainak bővítése, valamint egy Városi Uszoda építése is a tervek között szerepel.

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében a mezőkövesdi Városi Stadion jelentős forrásokhoz jutott. A lelátó megépítésére a 2014-es költségvetésből 220 millió Ft, míg a 2015-ösből 180 millió Ft támogatást kapott a klub, így összesen 400 millió Ft áll a rendelkezésre. Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry FC elnöke elmondta, hogy ez az összeg nagy valószínűséggel nem fedezi a létesítmény befejezését, éppen ezért igyekeznek további forrásokat szerezni. A közbeszerzési eljárás befejeződött, így még ebben a hónapban megkezdődhet a stadion építésének utolsó üteme. „Egy olyan stadiont szeretnénk építeni, ami országosan is megállja a helyét. Az a célunk, hogy az UEFA előírásoknak is megfeleljen a létesítmény, tehát nemzetközi mérkőzéseket is lehessen rendezni. Lényegében most fog elkészülni a főlelátó, így azok a szurkolók is visszatérhetnek majd ide, akik korábban ezen az oldalon nézték az összecsapásokat. Bízom benne, hogy sokszor lesznek telt házas mérkőzések az 5000 fő befogadására alkalmas stadionban”– emelte ki az elnök, aki hozzátette, hogy a Széchenyi úton felszabaduló terület a szurkolók közösségi tereként fog funkcionálni, a tervek szerint legalább egy vendéglátóegységet is ki fognak itt alakítani.


Ötezer férőhely

A főlelátó nézőtere 12 soros lesz. Egyebek mellett játékos-, valamint játékvezetői öltözőket, továbbá VIP szobákat fognak kialakítani, így egy igazi, a 21. század
követelményeinek megfelelő stadion létesül. „Májusban kezdődnek a munkálatok és négy hónap alatt készül el a létesítmény. Nagyon bízom benne, hogy a kivitelező a lehető legrövidebb idő alatt megépíti a stadiont és ezzel az ország első öt arénája között lesz, amely a Stadionfejlesztési Program keretében elkészül. Tudom, hogy sok támogatója és kritizálója is van a létesítménynek, de higgyék el, hogy Mezőkövesd ékessége lesz és nagyon büszkék lesznek rá, amikor a gyerekeik és az unokáik fognak majd itt játszani. A létesítmény kívülről is impozáns lesz. Azt gondolom, azoknak is nagyon fog tetszeni, akik elhaladnak mellette és büszkék lesznek arra, hogy Mezőkövesden épült”– hangsúlyozta Tállai András.




Utánpótlásközpont

A Városi Stadion továbbépítése mellett a korosztályos csapatok bázisán, a volt tűzoltópálya helyén épült Utánpótlás Edzőközpontban jelenleg két nagyméretű, egy füves és egy műfüves játéktér, valamint egy öltözőépület áll a csapatok rendelkezésre. A kiszolgálóépület felújításán túl újabb bővítés zajlik. „A füves pálya ismét rekonstrukcióra szorul, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült huzamosabb időre megfelelő állapotba hozni. Emellett megépítjük a pályák mögött lévő parkolókat, továbbá vásároltunk egy újabb területet, ahol szintén parkolóhelyeket fogunk kialakítani. Szeretnénk megvásárolni a mezőgazdasági terület egy részét, hogy a későbbiekben újabb pályák épülhessenek. Az a célunk, hogy szakmailag és infrastrukturálisan is egy magas színvonalú utánpótláscentrum jöjjön létre Mezőkövesden”– emelte ki Tállai András. Hozzátette, jelenleg 300 utánpótláskorú sportolót foglalkoztatnak, viszont szükség van a bővítésre, mert ha ez a szám emelkedni fog, akkor a jelenleg rendelkezésre álló pályák nem lesznek elegendőek a számukra.





Újabb szolgáltatások

A Hadnagy úti Sportcentrum szolgáltatásai szintén tovább bővülhetnek. Az önkormányzat tulajdonában lévő sportközpont üzemeltetését a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. végzi. A létesítményben jelenleg fallabdázásra és teniszezésre van lehetőség, de a közeljövőben nőhet a szolgáltatások, ezáltal a központban űzhető sportágak száma. „Egyeztettünk dr. Fekete Zoltán polgármesterrel, ugyanis még ebben az önkormányzati ciklusban szeretnénk bővíteni az épületet, valamint a szabadtéri sportolási lehetőségeket is, pl. egy több funkciós műanyag borítású játéktérrel”– emelte ki Tállai András. Elmondta, hogy a bővítésre vonatkozó tervek megvannak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a létesítménybe elsősorban a szabadidő eltöltésére és a kikapcsolódásra vágyókat, és nem a versenyszerűen sportolókat várják. „Úgy gondolom, hogy egy ilyen városnak, ahol az emberek ennyire szeretik a sportot, ráadásul nagy az idegenforgalma, fontos, hogy legyen egy olyan szabadidő sportközpontja, ahol az itt élők, illetve az idelátogatók is kikapcsolódhatnak” – mondta el az elnök.




Sportkomplexum

A Zsóry Camping területén egy modern, több sportágat kiszolgáló edzőközpont létesül, melynek építési munkálatai már zajlanak. A mintegy öthektáros ingatlant megvásárolta a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. az önkormányzattól. A területen jelenleg két nagyméretű füves pálya épül, melyek közül az egyik még az év első felében elkészül. A másik pályát fűmaggal fogják bevetni, ami azt jelenti, hogy jövő tavasszal lehet majd futballozni rajta. „Hosszútávú, komplex fejlesztés keretében szeretnénk majd felújítani a faházakat, hogy ott megfelelő szálláshelyeket tudjunk biztosítani, főként az utánpótláscsapatok tagjainak. Emellett tervezzük egy olyan szálláshely létesítését is, melyet a felnőtt csapatok vehetnek birtokba”– hangsúlyozta Tállai András. Ezen felül fedett csarnokok építését tervezik, így a létesítmény egész évben működhetnek, időjárástól függetlenül. „A fedett csarnokok között egy nagyméretű műfüves játéktér, valamint egy kézilabdapálya-méretű csarnok épül, ahol a kézilabdázók mellett akár kosárlabdázók is játszhatnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt láttuk, hogy a camping iránt nem mutatkozott jelentős igény és örülünk annak, hogy az önkormányzat partner volt a törekvéseinkben, így a területet – állami forrásokat felhasználva – sportcélú beruházásra tudtuk, illetve tudjuk fordítani” – emelte ki Tállai András. A mezőkövesdi klubok, illetve a magyar csapatok mellett akár korosztályos nemzeti csapatok, vagy határon túlról érkező együttesek is igénybe vehetik majd a komplexum szolgáltatásait.




Városi uszoda

A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola területén a XX. század első felében működött egy szabadtéri medence, melyet elsősorban az iskola tanulói vehettek igénybe. A város vezetésének és lakóinak régi vágya teljesülhet azzal, ha sikerül megépíteni egy fedett városi uszodát, amely kiemelt projekt Mezőkövesden. A létesítmény engedélyes tervei már elkészültek.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a februári kihelyezett kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a terveket és támogatta a projektet. „Ugyan források egyelőre még nem állnak rendelkezésre, de azon dolgozunk, hogy a Szent László Gimnázium és a Bayer Róbert Kollégium közötti területen minél hamarabb megépüljön az uszoda. Ez a beruházás elsősorban az általános és a középiskolás diákoknak készül, de úgy gondolom, hogy majd a város lakossága is igénybe veheti. Azt azért hozzáteszem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támogatása mellett sem lesz könnyű az építéshez szükséges forrásokat előteremteni, de természetesen mindent megteszünk ennek érdekében. Igyekszünk olyan sportolási lehetőségeket teremteni a tanulóknak, amit esetleg más városok nem tudnak biztosítani. Reméljük, hogy ezzel a fejlesztéssel sok középiskolás diákot tudunk majd Mezőkövesdre vonzani” – fejezte ki reményét a beruházással kapcsolatban a miniszterhelyettes.




Sportélet a térségben

Tállai András országos politikusként a térség sportfejlesztéseinek megvalósítását is szívén viseli. Az elmúlt években számos településen történt fontos, sportot érintő beruházás és az előttünk álló időszakban is várhatóak fejlesztések. „Ahogy visszagondolok az elmúlt évekre, hirtelen nem is tudok olyan települést mondani a térségben, ahol nem épült, vagy nem újult meg sportöltöző, esetleg labdarúgópálya. A belügyminisztériumi pályázatok és támogatások lehetőségével nagyon sok település élt, ezáltal számos helyen végeztek el fejlesztéseket. Természetesen a környékben lévő településeken a további beruházásokra is vannak tervek, de egyelőre várjuk az uniós, valamint a hazai forrású pályázatok megjelenését” – emelte ki a politikus.
Hozzátette, nagy dolognak tartja, hogy a dél-borsodi településeken igény mutatkozik a sport-infrastrukturális fejlesztésekre: „Szeretném kiemelni Mezőkeresztest, ahol május 1-jén adtak át egy megújult futballpályát és a játékteret körülvevő salakos futópályát. Mindezt összefogással, adományokból valósították meg, melyet nagyon komoly eredménynek tartok. Természetesen kiemelhetnék más településeket is, a teljesség igénye nélkül Bogácson, Szentistvánon és Bükkábrányban is jelentős fejlesztéseket sikerült megvalósítani.”
Végezetül elmondta, hogy a térség sportéletének fejlődését jól mutatja az is, hogy hosszú idő után három településen, Szomolyán, Borsodivánkán és Sajóládon is elkezdték helyi focicsapat szervezését. Hozzátette, az a cél, hogy a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt megteremtsék és biztosítsák a mozgás és sportolás feltételeit, amely nagyban hozzájárul az egészséges életmód kialakításához és megerősítéséhez.

B. K.

Kapcsolódó hírek