Ugrás a tartalomhoz

Indulnak a pályázatok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az Európai Uniós pályázatokról, ezen belül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program lehetőségeiről tájékozódhattak a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás tagjai a szervezet május 8-ai ülésén.

Az Polgármesteri Hivatalban megrendezett esemény keretében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a 2014-2020-as Európai Uniós pályázati ciklussal kapcsolatos beszámolóját hallgathatták meg a résztvevők. Tállai András ismételten felhívta a települések vezetőinek figyelmét az átalakult pályázati rendszerre, melynek legfontosabb elemét a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás bővítése képezi. Beszélt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP). Elmondta, hogy megválasztották a TOP Monitoring Bizottság elnökének, amely az operatív program legfelsőbb szintű koordinációs és stratégiai testülete.


Pályázatok júniusban

A Miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy az operatív programot illetően a megyéknek, valamint a megyei jogú városoknak május 11-éig kell benyújtaniuk az Integrált Területi Programjukat (ITP) a kormánynak. Ez a program a települések területfejlesztési feladatait tartalmazza, amely az összehangolt területi fejlesztések végrehajtásának alapja lesz majd a 2014-2020-as pályázati időszakban. Tállai András hozzátette, hogy a kormány várhatóan május végén fogadja majd el a programot, így az első pályázatok a legjobb esetben már júniusban megjelenhetnek, ezek eredményeit pedig nagy valószínűséggel szeptemberben ismertetik. Abban az esetben, ha a programban nem lesz változás, akkor ebben az évben a gazdaságot érintő infrastrukturális fejlesztésekre, pl. bővítésekre, épületfelújításokra lesz lehetőség, míg tényleges gazdaságfejlesztést célzó pályázatok a következő évtől jelenhetnek meg.
Tállai András kiemelte, hogy a dél-borsodi térség elsődleges célja egy hatékonyan működő gazdasági szféra kialakítása lesz, éppen ezért nem fognak minden második településen ipari parkot létesíteni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az eddigieknél is nagyobb és szorosabb együttműködést kér a települések között.


Új üzem és a reptér

Tállai András hangsúlyozta, hogy a térség gazdasági fellendülésének egyik legfontosabb eleme a repülőtér hasznosítása lehet, ami a vállalkozások megerősödése mellett a munkahelyteremtésre is pozitív hatást gyakorolhat. Emellett jó hír, hogy az egykori Remy megüresedett telephelyével kapcsolatban előrehaladott tárgyalások zajlanak egy befektetővel, így remélhetőleg hamarosan egy új üzem települhet az ingatlanba, ami ugyancsak komoly gazdasági fellendülést eredményezhet a városnak és a térségnek egyaránt.


Folyamatos fejlődés

Ezt követően Kiss Ildikó, a Nord Tender Kft. cégvezetője ismertette a fejlesztési lehetőségekről a résztvevőket. Elmondta, hogy a TOP pályázati rendszerében lehetőségek nyílnak egyebek mellett a térségben megtermelt zöldségek és gyümölcsök tárolásának megoldására, illetve a közétkeztetés javítására. Ugyancsak lehetőség lesz közúti fejlesztések megvalósítására, melyek között prioritást élveznek a településeket összekötő kerékpárutak, illetve azok a belterületi utak, melyek munkahelyekre, ipari területekre vezetnek. Sok település jelezte szándékát óvoda és bölcsőde fejlesztésre, melyre ugyancsak jut majd forrás. A csapadékvízelvezető-rendszer rekonstrukciója mellett lehetőség nyílik az egészségügyi alapellátás fejlesztésére is.


A kis településeket is segítik

A vidékfejlesztési program elsősorban a kisebb településeket érinti, mely keretében egyebek mellett piac felújításra és kisebb infrastrukturális fejlesztésekre lehet majd pályázni, továbbá általános infrastrukturális, pl. intézményi konyhafejlesztés valósulhat meg. Szintén szorgalmazzák a helyi termelők erősödésének elősegítését, valamint a kézművesipar fellendülését. Ezen felül egyebek mellett ökofalu kialakítására és a vidéki kulturális örökség megőrzésére lehet majd támogatást igényelni.
A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás ülésén ezen felül egyebek mellett módosították a szervezet költségvetését, a Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat alapszabályát és szakmai programját. A társulás következő ülését várhatóan júniusban fogják megrendezni.

B. K.

Kapcsolódó hírek