Ugrás a tartalomhoz

Mesterségbemutató a Matyó Múzeumban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kovács Szabolcsnak, a Népművészet Mesterének, mesterségbemutatóját nézhették meg az érdeklődők a Matyó Múzeum látogatói május 16-án.

A bútorfestő népi iparművész a Múzeumi Világnap alkalmából megrendezett esemény keretében várta az érdeklődőket. A Múzeumi Világnap életre hívását a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa határozta el, a szervezet XI. konferenciáján 1977 májusában. Az ünnepi eseményt egy évvel később, 1978. május 18-án szervezték meg első alkalommal. A kezdeményezéshez az elmúlt közel négy évtizedben több mint száz ország közel 30 000 múzeuma csatlakozott. A Múzeumi Világnap legfontosabb célja, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet kapjon minden olyan intézmény, amely a múlt emlékeit őrzi és bemutatja.


Közel 200 látogató


Az ünnepség keretében rendezték meg az interaktív bemutatót a Matyó Múzeumban, ahol Kovács Szabolcs a bútorfestés munkálataiba engedett bepillantást a vendégeknek 14 és 17 óra között. Az iparművész emellett színes és gazdag kiállítással, egyebek mellett gyönyörűen megmunkált festett sámlikkal, kitűzőkkel, tükrökkel és ládákkal várta az érkezőket. Az esemény nagy sikert aratott, hiszen közel kétszázan látogattak el az intézménybe, köztük három diákcsoport kereste fel a múzeumot szombat délután.

B. K.

Kapcsolódó hírek