Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pályázatot nyújt be a konyha felújítására, illetve a Mindszenty József utca korszerűsítésére az önkormányzat. Egyebek mellett erről is döntött a képviselő-testület a május 27-ei ülésen.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester összefoglalta az elmúlt hónap fontosabb eseményeit. Tájékoztatójában kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztését célzó pályázaton a mezőkövesdi Városi Könyvtár 2.190.525 forint támogatásban részesült. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mezőkövesdi könyvtár kapta a legmagasabb összeget, amely révén az intézménynek lehetősége nyílik a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, így a nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére, új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére.
A polgármester emellett elmondta, hogy a városban jó ütemben halad az út- és járda karbantartási munkák. A Mátyás király úttól északra eső városrészben már befejeződtek a munkálatok. Jelenleg a madár nevű utcák javítása zajlik, melyet a vasút alatti terület követ majd.  Emellett megkezdődött az önkormányzat tulajdonában lévő közutak burkolati jeleinek felújító festése is. Településünk első embere azt is kiemelte, hogy a startmunkaprogram keretében szépen fejlődik az elültetett hagyma, burgonya, retek, cukkíni. Emellett már a káposztást, a karalábét, a babot, a sütőtököt is elültették. A Zsóry területén a fóliasátrakból begyűjtötték a város virágosításához szükséges növényeket mintegy 13.000 darabot, amelyek helyén nevelkedhetnek majd az uborka palánták.  
A polgármesteri összefoglaló után a városatyák elsőként a település hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendeletét módosították. A változtatás értelmében újra igénybe vehető a Zsóry üdülőterületen lévő ingatlanok esetében a 120 literes hulladékgyűjtő zsák használata, amely a közszolgáltatótól bruttó 75 forint/ darab áron szerezhető be. Emellett az érintetteknek kötelező a szemétszállítási díj éves díjának minimum 50%-át megfizetni.
Emellett a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt., a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. elmúlt évi beszámolóját, illetve idei évi terveit, valamint a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő nyári felkészüléséről szóló tájékoztatóját is elfogadták.
A városatyák megszavazták a szeptemberben indítható óvodai csoportok számát. A gyermeklétszám, illetve a törvényi előírások alapján a jövő nevelési évben egy csoporttal többet indítanak, így összesen 22 csoport lesz a mezőkövesdi óvodában.  
Napirenden szerepelt az V. számú felnőtt háziorvosi körzetre vonatkozó feladat-ellátási szerződés megszüntetése, illetve új megállapodás megkötése. Dr. Varga Iván háziorvos június 30-ával visszavonul, így az ő praxisa megüresedik. A testület döntése érdekében a körzetben 2015. július 1-jétől dr. Tóth József látja majd el a háziorvosi feladatokat.
A grémium meghozott döntése alapján az önkormányzat pályázatot nyújt be a Damjanich út 1. szám alatt található konyha felújítására. A projekt kapcsán konyhai eszközök beszerzését, valamint a légtechnikai rendszer korszerűsítését szeretnék megvalósítani. A beruházás teljes bekerülési összege mintegy 26 millió forint, amelynek 75%-a, azaz mintegy 19,5 millió forint nyerhető el támogatásként, míg a fennmaradó 6,5 millió forintot az önkormányzat önerőként biztosítja.


Egy másik pályázat benyújtásáról is határozott a grémium. Ennek keretében a Mindszenty József utca Kavicsos-tó út és az Állomás út közötti szakasza újulna meg. A projekt közel 24 millió forint értékű, amelynek 65%-ára lehet támogatást igényelni, amely 15 millió forintot jelent. A fennmaradó összeget az önkormányzat önerőként biztosítja hozzá.  
A testület 3 millió forint támogatást szavazott meg a Matyóföldi Folklórfesztivál megszervezésére, amelyet idén augusztus 7-9. között rendeznek meg városunkban.
A városatyák elfogadták az I. Matyó Világtalálkozó programját és költségvetését, amely értelmében a június 15-21. között megrendezésre kerülő programsorozatra 14.868.335 forintot biztosít az önkormányzat.
A testület nyílt ülés keretében döntött több önkormányzati ingatlan sorsáról is, egyebek mellett a 2571. hrsz. alatti ingatlanról is, amely területen a testület pozitív határozatának köszönhetően a Mezőkövesdi Református Egyházközség új templomot építhet. Pályázatot nyújt be a konyha felújítására, illetve a Mindszenty József utca korszerűsítésére az önkormányzat. Egyebek mellett erről is döntött a képviselő-testület a május 27-ei ülésen.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek