Ugrás a tartalomhoz

Sikeres esztendő (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Eredményes évet zártak a Mezőkövesdi KC korosztályos csapatai és felnőtt együttese. A klub évértékelővel egybekötött évzáró bankettjét május 26-án rendezték meg a Millennium Étteremben.

Az eseményen elsőként Mata Tibor, a Mezőkövesdi KC elnöke értékelte a hátrahagyott évet. A felnőtt csapat szerepléséről elmondta, hogy a bajnokság előtt a 7-8. hely megszerzését tűzték ki célul, melyet úgy sikerült teljesíteni, hogy Lókodiék csak az utolsó pillanatokban csúsztak le a hetedik helyezésről. Hozzátette, hogy sokáig a felsőházba jutásra is megvolt az esély, melynek elérése hab lett volna a tortán. Elmondta, hogy a Magyar Kupában a tisztes helytállást határozták meg, de a csapat ezt a célt messze túlteljesítve bronzérmet szerzett a sorozatban, amiért dicséret illeti a játékosokat és a szakmai stáb tagjait.


Támogat a város

Ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester méltatta a csapat eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a bajnoki szereplés azt mutatja, hogy a Mezőkövesd a 8. legjobb csapat az országban, ami megítélése szerint nagyon szép eredmény. A Magyar Kupa 3. helyezés sporttörténelmi sikert jelentett, hiszen városunkban korábban egy felnőtt csapat sem jutott még ilyen magasságokba. A városvezető kiemelte, hogy ezekkel az eredményekkel az alapot sikerült megteremteni, így meg van a lehetőség a továbblépésre. Kiemelte, azt szeretné, ha a következő bajnokságban is egy stabil középcsapata lenne a városnak. Hozzátette, fontos, hogy kiemelkedő sporteredmények szülessenek a városban, mert azok a fiatalok számára is példaként szolgálhatnak, ennek hatására több fiatal kedvet kaphat a kézilabdázáshoz és a sportoláshoz. Végezetül azzal zárta értékelését, hogy a város a jövőben is a klub mögött áll, ennek megfelelően a továbbiakban is támogatni fogják a klubot.


Szakmai értékelések

Skaliczki László vezetőedző értékelésében kifejtette, hogy a tavalyi évhez képest a játék több területén is előrelépett a csapat, ennek köszönhetően stabilabban és eredményesebben szerepeltek. Kiemelte ugyanakkor, hogy sokszor hullámzó teljesítményt nyújtottak, voltak kiváló mérkőzések és előfordultak gyengébb periódusok is. A felnőtt gárda a 2014-2015-ös évben feszített ritmusban, összesen 39 tétmérkőzést játszott és a meccsek 60%-án kevesebb, mint négy gól döntött a csapatok között. Skaliczki László hozzátette, hogy a kiélezett találkozók nagyon sokat kivesznek az együttesekből, ezért a bajnokság végére nagyon elfáradtak. A technikai hibák mellett a visszarendeződésben érzékelt elsősorban hiányosságokat, ugyanakkor a gárda erősségei közé tartozott a nyitott védekezés, és a kapusteljesítmény is sokat javult. Elmondta, hiányérzete mindössze az alsóházi szereplés miatt van, amely alapján a csapat kiesett volna az első osztályból. Hozzátette, a gyengébb eredményekben Csuzics és Ilics kiesése is közrejátszott. A szakember egy évvel meghosszabbította szerződését, így a 2015-2016-os esztendőben is Skaliczki László lesz az MKC vezetőedzője.


Kevés lesz a mozgás

Mata Tibor elnök beszámolt arról is, hogyan alakult eddig a felnőtt csapat kerete.
Elmondta, hogy az edzői stábban is lesznek változások, ugyanis Skaliczki László vezetőedző mellett Molnár Ferenc dolgozik majd másodedzőként, míg a kapusedzői feladatokat Holló Tibor látja el. A klub vezetői, a játékosok nagy részével már megállapodtak a folytatásról. Örömteli hír, hogy négy saját nevelésű fiatal is csatlakozik a felnőtt kerethez, így a bankett idején már 16 főre emelkedett a pályafutásukat biztosan városunkban folytatók száma. Mata Tibor a távozók mellett több érkezőről is tájékoztatást adott.
Az elnök az EHF Kupa szereplés lehetőségéről annyit mondott, hogy jelenleg zajlanak az egyeztetések a nemzetközi kupa indulással kapcsolatosan. A jelentkezési határidő június vége, tehát legkésőbb egy hónap múlva eldől, hogy részt vesz-e az MKC a rangos kupasorozatban.


Az MKC keretének alakulása:

Maradnak: Volarevics, Holló (kapusok), Trivkovics, Szepesi, Grünfelder, Molnár, Radnics, Csirics, Kovács P.
Érkezők: Antal Szabolcs (Cegléd), Hajdu Gábor (Gyöngyös), Benis Bence (Orosháza)
Ifiből felkerülnek: Kovács Bence, Herceg János, Kiss Roland és Fábián Roland.

Tárgyalnak: Nakhajenka, Lókodi, Terenyi, Liszkai

Távozók: Ilics, Csuzics, Vasics, Pálos


Biztató eredmények az utánpótlásban

Molnár Ferenc, az MKC U23-as együttese mellett az ifjúsági csapat szakmai felkészítését végezte. A szakember pozitívan értékelte az ifi csapat szereplését. Elmondta, örömteli, hogy a rossz kezdést követően gyorsan magára talált a csapat és meg tudta szerezni a hetedik helyet a bajnokságban. Emellett nagy siker a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola VI. Korcsoportos Diákolimpia Országos Döntőjében elért bronzérme, továbbá Kovács Bence kiemelkedő teljesítménye, aki a korosztályos válogatottban is bemutatkozhatott. Ugyanakkor nehezményezte, hogy az elmúlt három esztendő gólkirálya, Kiss Roland nem kapott behívót a válogatottba. A közelmúltban az Eszterházy Károly Főiskola aranyérmes lett a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon. A csapatban négy mezőkövesdi játékos, Holló Balázs, Horváth Loránd, Mikula Alex és Répási Norbert szerepelt.
Csalódását fejezte ki amiatt, hogy az U23-as gárda az utolsó helyen végzett az NB I/B-ben, ugyanakkor a zömében ifjúsági korú játékosok rengeteget fejlődtek szakmailag az elmúlt egy évben. Molnár Ferenc sajnálja, hogy a csapatnak kevés sikerélménye volt, viszont jövőre az NB II-ben lényegesen jobb szereplést remél.


Ígéretes fiatalok

Drizner Péter a serdülők alapszakaszban nyújtott teljesítményét gyengének értékelte, viszont az alsóházi rájátszásban meggyőzően játszottak és előrébb tudtak lépni. Az U12-es csapat a Kulcsár Anita a régióban harmadik lett, míg régió döntőjében a második helyet érte el. Véleménye szerint, ha ilyen ütemben fejlődnek a játékosok, jövőre akár az országos döntőbe is bejuthatnak. A szakember kiemelte, hogy az év egyik legjelentősebb eseménye a Prágában megrendezett nemzetközi húsvéti torna volt, ahol a csapat 7 mérkőzésből ötöt megnyert. A kövesdi fiatalokat csak a későbbi ezüstérmes, a horvát Porecs tudta megállítani. Az U10-es csapat kiválóan szerepelt idén, ugyanis 12 mérkőzést játszott és kivétel nélkül mindet megnyert.
Mikulás Gábor az U14-es együttes szereplését értékelte. Az együttes biztató teljesítményt nyújtott, ugyanis a régióban a harmadik helyen végzett, a régiók közötti bajnokságban pedig kilenc összecsapásból hatot győzelemmel abszolváltak.
A korosztályos együttesek szakmai vezetői elégedetten nyilatkoztak az eredményekről, viszont a zökkenőmentes és a minél eredményesebb utánpótlás nevelés érdekében fontosnak tartják a gyerekek létszámának növelését.
A beszámolók végén az edzők megköszönték a város, a szponzorok és a klub támogatását, emellett külön megköszönték a szakmai-, és az egészségügyi stáb tagjainak áldozatos munkáját.

B. K.

Kapcsolódó hírek