Ugrás a tartalomhoz

A matyóság és a család (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kiállítással egybekötött projektzárót rendeztek a Szent Imre Tagiskolában május 29-én. A diákok a matyóság mellett a családdal foglalkoztak a TÁMOP 3.1.4-es program keretében megszervezett témahéten.

Az intézmény 5. évfolyamos diákjai a matyóságot választották, az immár 5. alkalommal megszervezett eseményen. A diákok több hetes előkészületet követően megismerkedhettek városunk hagyományaival, a Mezőkövesd életét mind a mai napig meghatározó matyó népművészettel. Az egyhetes programnak köszönhetően a tanulók betekintést nyerhettek a matyó hímzés fortélyaiba. A matyó portánál tett látogatás alkalmával pipícset sütöttek, kipróbálták a népi játékokat és a fiataloknak lehetőségük nyílt népviseletbe öltözni. A Hadasban lerajzolták a tájházakat, majd személyesen is megtekintették az iparművészek alkotásait és megismerhették munkásságukat. Az egyik legérdekesebb programként a gyerekek kalácsot díszítettek a mézeskalácsházban. Ezen felül ellátogattak Szövőházba, a Fazekasházba és a Kisjankó Bori Emlékházba. A záró napon beszámoló keretében összegezték az élményeiket, kitöltöttek egy kvízt, majd megkóstolták a herőcét.

A 6. évfolyamos tanulók a családról, a család fontosságáról, életünkben betöltött szerepéről szerezhettek fontos információkat a három hetet meghaladó projekt keretében. A diákok elsősorban tanórákon foglalkoztak a családdal. A tanulók egyebek mellett történelemórán megismerhették a régi matyó családok életét és mindennapjait. A diákok összegyűjtötték a családi fotókat, amiből technikaórán fényképalbumot készítettek, ezen felül a családtagok segítségével mindenki elkészítette a saját családfáját.


Ünnepség és kiállítások

A témahét ünnepélyes projektzáró eseményén az 5., majd a 6. évfolyamos gyerekek rövid műsorral készültek, melynek keretében ismertették a témahéten elvégzett munkát a diáktársaknak, tanároknak és szülőknek. Földes József tagintézmény-vezető köszöntőjében kiemelte, hogy a diákok két nagyon fontos értéket választottak témaként, ugyanis a hagyományok megismerése és továbbadása mindenki számára nagyon fontos feladat, míg életünk egyik alappillérét a család jelenti. Hozzátette, a diákok és a felkészítő tanárok visszajelzései azt bizonyítják, hogy a gyerekek a TÁMOP-os interaktív programnak köszönhetően sokkal könnyebben elsajátítják a témákhoz kapcsolódó ismereteket, mint az iskolai órákon. A tagintézmény-vezető ezt követően megköszönte a felkészítő tanárok, köztük az osztályfőnökök, Demeterné Erdős Edit, Tóth Árpádné, Demeterné Kirsch Ágnes és a diákok, valamint a szülők munkáját, aki szintén sokat segítettek a projektek megvalósításában.
Az ünnepséget követően a résztevők megtekintették azokat a kiállításokat, melyet a projekt zárásaként az összegyűjtött anyagokból készítettek a diákok. Az iskola kis tornatermében, valamint a földszinti folyosón berendezett tárlatokat a tanítási idő végéig, június közepéig lehet megtekinteni.

B. K.

Kapcsolódó hírek