Ugrás a tartalomhoz

Ez is Matyó Örökség (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ez is Matyó Örökség – Értékmentés, ahogy egy matyó alkotó látja” címmel nyílt kiállítása Kiss Mátyás népi iparművésznek, Mezőkövesd Város Díszpolgárának az I. Matyó Világtalálkozó keretében június 16-án a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

A tárlaton Kiss Mátyás fafaragó két és fél évtizedes alkotói munkásságát tekinthette meg a közönség. A látogató betekintést nyerhetett az általa készített díszes oromfalak, kapuk, címerek és egyéb tárgyak világába. A telt ház előtt megtartott megnyitón Kádár Zoltán, a házigazda múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Kiss Mátyás több alkotása – például oromfal-díszítések – is fellelhető a gyűjtemény területén.
 A kiállítást szakmai oldalról Széll János etnográfus, néprajzkutató, népi iparművész méltatta. A szakember kiemelte, hogy Kiss Mátyás nem magának alkot, hanem munkáival a mezőkövesdieket, a várost és az egész országot szolgálja. Művészetével hagyományokat ápol, átörökíti mind a szakma, mind a matyó kultúra szépségeit a következő nemzedéknek. Hozzátette, amint a tablókon és a kiállított asztalokon, szekrényeken, oromfalakon, címereken látszik, a famegmunkálásnak nincs olyan területe, amelyben a mezőkövesdi iparművész ne alkotott, dolgozott volna.
A tárlatot Molnár Istvánné települési képviselő nyitotta meg, aki személyes találkozásuk, ismeretségük felelevenítésén túl elmondta, hogy az eleinte lambéria készítéssel foglalkozó Kiss Mátyás első matyó kapuját 1995-ben készítette, amelyet szüleinek ajándékozott. Elmondta, hogy tartalmas és mozgalmas 25 év áll a mezőkövesdi iparművész háta mögött, hiszen az első darab megszületése után töretlen lelkesedéssel folytatta a munkát. 2006-tól folyamatosan kerülnek ki a kezei közül a szépen faragott arcképek, portrék, például Wass Albert, Mátyás király, a 13 aradi vértanú arcképe. Hozzátette, hogy a település számos pontján találkozhatunk Kiss Mátyás kezét dicsérő alkotásokkal, például a temetőben a harangházat ő készítette, vagy a Szent László templom orgonáján is az ő munkája látható. De az ország több településén, de határainkon túl is láthatunk Kiss Mátyás alkotást. A képviselő megnyitóját azzal zárta, hogy mindannyiunk örömére és büszkeségére a mezőkövesdi iparművész a múltból a lángot tartotta meg, nem a hamut.
A megnyitó gondolatok után pedig maga az alkotó, Kiss Mátyás beszélt a tablókon, fotókon látható, valamint kiállított munkáiról. Elmondta, hogy már 10 éve készül erre a tárlatra és nagy öröm számára, hogy ez most megvalósulhat. Kiemelte, hogy a bemutatott vértelkek, oromfalak, szobrok, címerek alkotásainak csak egy töredéke, hiszen az elmúlt 2,5 évtizedben például 400 díszített kaput készített.
A rendezvény kulturális blokkjában Kádár Balázs, ifj. Barna György és a Matyó Népi Együttes tagjai működtek közre.
Az esemény zárásaként Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Csirmaz István alapítványi elnök mondott pohárköszöntőt.
A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg a Gépmúzeum gazdaházában.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek