Ugrás a tartalomhoz

Állati hőség!

Mezőkövesd hírei

Az árnyékban mért 30-40 °C fölötti meleg nemcsak az emberekre, hanemaz állatokra is rossz hatással lehet. Még a teljesen egészséges állatok is veszélybe kerülhetnek a forró napokban. A hőterhelés halált okozhat. Minden évben sok kutya pusztul el amiatt, hogy gazdáik kint hagyják őket a tűző napon - figyelmeztet a Fehérkereszt Állatvédő Liga.

Aki a kutyáját magával viszi autóval, az soha ne felejtse az állatot kocsiban, még pár percre sem - ajánlják az állatvédők. Sok állat halálát okozta már a pár percig tűző napon álló jármű. Az autó belsejében akár 60-90 °C is lehet ilyenkor. A kissé lehúzott ablak sem ad elég szellőzést, az állat a kánikulában néhány perc alatt hőgutát kap. Az sem megoldás, hogy egy fa alá áll a személygépkocsijával a tulajdonos, mert idővel a fa árnyéka elmozdul, és a kocsi egy része vagy egésze a tűző napra kerül. De az udvaron tartott kutyák esetében is fontos, hogy árnyékot adó fák vagy bokrok legyenek. Ha a kutya hőmérséklete eléri a 42 °C, a fehérje kicsapódik, a kutya szövetei, a hús szinte megfő. Az állatot ekkor már nehéz lehet megmenteni.
Azoknak a macskáknak, akik szeretik a tejet, szintén kell vizet kint hagyni, mert a melegben a tej könnyen megromlik, ráadásul - a közhiedelemmel ellentétben - számukra a tej nem ital, hanem étel, a folyadék-utánpótláshoz nekik is vízre van szükségük. Nem csak a kutyáknál és a macskáknál kell odafigyelnünk a kánikula hatásaira, hanem más kedvenceknél, mint például a nyulaknál vagy díszmadaraknál, valamint haszonállatoknál is.

Kapcsolódó hírek