Ugrás a tartalomhoz

Könyvek a matyóságról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pető Margit és Bán József könyveit mutatták be a kötetek újra kiadásának alkalmából június 18-án, az I. Matyó Világtalálkozó keretében.

A Közösségi Házban megrendezett ünnepségen „Pető Margittól a Rozmaring ága, virágnak virága”, valamint a „Kedves vendég, tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél - a Matyó konyha” című kötetek tartalmát ismerhették meg az érdeklődők. A köteteket dr. Hajdu András, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezető-helyettese, Pető Margit, író, költő, festőművész, valamint Pintér Mária nyugdíjas könyvtárigazgató közreműködésével, kötetlen beszélgetés keretében mutatták be a Közösségi Házban.


Kortörténet és gasztronómia

A Rozmaring ága, virágnak virága a matyó hagyományok és kultúra különleges világából ad ízelítőt az olvasóknak. A kötet számos területet érint kezdve a matyó lakodalmas hangulatától, a matyó asszonyok varróban végzett munkájáig. A könyvből azt is megtudhatjuk például, hogy milyen stafírungja volt egy matyó menyasszonynak és arra is választ kapunk, milyen az igazi, ízletes krumpliskalács.
A „Kedves vendég, tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél a Matyó konyha” igazi gasztronómiai kuriózum, amely a kövesdi ízeken és recepteken túl, egyebek mellett a növénytermesztés, az ételtartósítás és fűszerezés hagyományait is feleleveníti. Ezen felül matyó népi szólások és mesék teszik még érdekesebbé és értékesebbé az alkotást.


Ragadványnevek, jeles napok

Bán József alkotása, a Matyó hagyományok nyomában címet viseli és a maga nemében egyedülálló néprajzi, kortörténeti értéket jelent. A könyv, a szerző több évtizedes, kitartó gyűjtőmunkájának eredményeit összegzi. A kötetnek köszönhetően a kordokumentumok, valamint a múzeumi tárgyak mellett képet kaphatunk a matyó közösség mindennapjairól, a szájhagyomány útján ismert emlékekről és az egykor használt ragadványnevekről. A szerző felidézi a két világháború közötti időszakban elterjedt „hagy korogjon, csak ragyogjon” – szemléletnek véget vető 1925-ös ragyogóégetés történetét. Ezen felül felsorolja az esztendő jeles napjait, valamint a hozzájuk fűződő hiedelmeket, de szó esik a több évtizedes, sőt évszázados megfigyelések alapján készített népi időjóslásról is. A könyvről, a kötet szerkesztője, Pintér Mária osztotta meg gondolatait.
A kötetlen beszélgetésnek köszönhetően a kortörténeti és néprajzi értékeken túl, egyebek mellett a matyó kultúráról, népszokásokról és a korabeli társadalmi helyzetről is sok érdekes információt tudtak meg a jelenlévők. A beszélgetés végén Pető Margit és Bán Józsefné egyaránt megköszönte a kötetek kiadását támogató dr. Fekete Zoltán polgármesternek, a mezőkövesdi önkormányzatnak és a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft.-nek a segítségét.
Az ünnepséget Antal Alexa, Ongai Kata, és ifjabb Barna György prózai, illetve verses előadása színesítette.

B.K.

Kapcsolódó hírek