Ugrás a tartalomhoz

Matyó ritkaságok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Múzeumok rejtekéből- ritkán látott matyó kincsek” - címmel nyílt kiállítás a Közösségi Házban június 18-án.

Az I. Matyó Világtalálkozó keretében megrendezett egyedülálló kiállításon a debreceni Déri Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum és a budapesti Néprajzi Múzeum mellett a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők, akik több mint 100 műtárggyal és gazdag fotó-, illetve filmanyaggal találkozhatnak. A tárlaton a teljesség igénye nélkül festményeket, hímzett szőtteseket és textíliákat, ruhákat, festett-faragott bútorokat, matyó babákat, valamint különleges hímzéssel díszített papucsok is láthatóak.


Egyedülálló érték a matyó

A nyitóünnepségen elsőként dr. Angi János, a Déri Múzeum főigazgatója, majd dr. Pusztai Tamás régész, a Herman Ottó Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A tárlatot Viszóczky Ilona, a miskolci Herman Ottó Múzeum etnográfusa nyitotta meg, aki egyebek mellett a matyó népművészetről, elismertségéről és a kiállított alkotásokról beszélt. Kiemelte, a tárlat különlegességét az adja, hogy az anyagok döntő többsége korábban még nem volt kiállítva. Hangsúlyozta, hogy a matyó népművészet az UNESCO Szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján, valamint a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében is szerepel. Mindez azt bizonyítja, hogy a matyó népművészetet nemcsak hazánkban, az egész világon elismerik.
A nyitóünnepséget a Matyó Néptáncegyüttes tagjainak színvonalas műsora színesítette.
Az érdeklődők július 20-áig mindennap felkereshetik a kiállítást 9 és 17 óra között a Közösségi Házban. A tárlat megtekintése ingyenes.

B.K.

Kapcsolódó hírek