Ugrás a tartalomhoz

A matyó népzene öröksége (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„Új zenei és prózai hangfelvételek a Néprajzi Múzeumban” címmel rendezték meg Kiss József hangzó anyagának bemutatóját az I. Matyó Világtalálkozón június 19-én.

A CD bemutatót dr. Tóth Arnold PhD, a Herman Ottó Múzeum igazgató-helyettesének köszöntője nyitotta meg. Beszélt Kiss József nyugdíjas pedagógus életéről, munkásságáról, valamint népdalgyűjtő és írói tevékenységéről is megosztotta gondolatait. Elmondta, hogy közös munkájuk során nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttük, ami barátsággá mélyült. Kiss József jelenleg már a 8. könyvén dolgozik, emellett nagyon sok hanganyagot gyűjtött össze az elmúlt évtizedek során. Az igazgatóhelyettes azt kívánta, hogy a páratlanul értékes anyagok és alkotások váljanak közkincsé és a matyó örökség részévé.
Ezután dr. Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa a Néprajzi Múzeumban, Mezőkövesdről őrzött zenei és prózai hanganyagokat mutatta be. Kiemelte, hogy a matyó népművészet, illetve kultúra páratlan gazdagságát és értékeit elsőként Vikár Béla etnográfus ismerte fel, aki 1899-ben végzett gyűjtést, melynek köszönhetően összesen 130 dalt rögzített. Emellett beszélt többek között Lajtha László és Szentjóbi Miklós gyűjtőmunkájáról, továbbá a fonográfos, valamint a patria gramofonlemezes dalrögzítésről. Dr. Pálóczy Krisztina beszámolóját prózai és zenei hanganyaggal színesítette. Végezetül elmondta, hogy Kiss József tavaly 44 kazettát adományozott a Néprajzi Múzeumnak, melyből 3 cd-nyi anyagot, a népdalgyűjtő válogatott össze.


Közel ötszáz népdal


Ezután Kiss József köszöntötte a megjelent vendégeket, aki elsősorban munkásságáról osztotta meg gondolatait. Elmondta, hogy már gyermekkorában  megérintette a matyó kultúra különleges, egyedi és sokszínű világa. A nagyszüleinél átélt tardi nyaralások és a Mezőkövesden töltött évtizedek életének meghatározó részét képezik. Kiemelte, hogy összesen 13 énekkart, köztük Pávakört is vezetett és egyebek mellett a Zeneakadémián is felléptek. Emellett több száz televíziós felvételt készítettek. Hangsúlyozta, a népdalgyűjtés során hozzávetőleg 170 családot keresett fel és majdnem 500 dalt gyűjtött össze, amellyel párhuzamosan a néprajzi hátteret is megörökítette. Kiss József beszélt a zenéről, a népdaléneklés szépségeiről és értékéről, továbbá röviden bemutatta az eddig megjelent könyveit és a CD gyűjteményét is.
Kiss József válogatott összeállításából egyebek mellett a mezőkövesdi oktatási intézmények és civil szervezetek is kaptak egy-egy példányt. Az ünnepség végén egykori tanítványai, kollégái és barátai köszöntötték 80. születésnapja alkalmából.
Az eseményen Indre Andrea summás dalcsokrot adott elő, melynek köszönhetően ízelítőt kaptunk a matyó népdalok hagyományaiból.

B.K.

Kapcsolódó hírek