Ugrás a tartalomhoz

Évszázados hazatérés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Visszatérés messziföldről…” – címmel a Dólyáról érkezett matyók látványos bevonulását nézhették meg a jelenlévők június 19-én.

Az I. Matyó Világtalálkozó egyik különleges, történelmi eseményét a negyedik matyó település, Dólya lakóinak lovas és szekeres bevonulása jelentette. A városunkból a múlt évszázad elején elvándorolt matyók leszármazottai 110 év után tértek vissza Mezőkövesdre. Az erdélyi település képviselői népviseletbe öltözve, Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész vezetésével a Lövői út – Mátyás király útvonalon haladva érkeztek meg a Szent László térre. A templom előtt megrendezett fogadáson többek között Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fekete Zoltán polgármester és Vámos Zoltán alpolgármester köszöntötte a dólyai delegáció tagjait.

Városunk vezetője köszöntőjében elmondta, nagy öröm számára, hogy több mint egy évszázad elteltével láthatják vendégül a 20. század elején elvándorolt mezőkövesdieket. Köszönetet mondott Tállai Andrásnak, hogy még polgármesterként hivatalossá „tette” a két település közötti kapcsolatot, így az első mezőkövesdi városvezetőként látogatott el Erdélybe, testvértelepülésünkre. Dr. Fekete Zoltán ezt követően dr. Pázmándy László – Árva Dólya című balladájával köszöntötte az elszármazott matyókat.


Újra együtt a kövesdiek


Ezután Bagosi Barna, Dólya alpolgármestere mondott köszöntőt. Bevezetésként elmondta, hogy a jelképes hazatérés gondolata 2-3 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük egy beszélgetés alkalmával. Kiemelte, hogy ezen a beszélgetésen a dólyai matyók „felfedezője”, Kiss Mátyás fafaragó népi iparművész is részt vett. „Szeretettel jöttünk ide Önökhöz, vágytunk és készültünk is a világtalálkozóra. Egy olyan testvérhez és városhoz jöttünk, akire nagyon büszke vagyok. Dólya egy kis település, Mezőkövesd pedig egy nagy város, és nagyon jól eső érzés, hogy nem feledkeztek meg rólunk, megölelnek bennünket. Itt vagyunk és örülünk egymásnak, adja Isten, hogy még nagyon sokáig együtt lehessünk” – zárta gondolatait Bagosi Barna.
Ezt követően egyebek mellett ajándékkosarakat, valamint a Berettyószéplak-dólyai római katolikus templomról, a világtalálkozó alkalmából készített képet adtak át dr. Fekete Zoltán polgármesternek, Tállai András miniszterhelyettesnek és Kiss Mátyásnak.
Kiss Mátyás, Dólya Népe című verse, egy Dólyáról elszármazott Budapesten élő tanárnő, Borzási Erzsébet előadásában hangzott el.
Az ünnepség meghitt hangulatát Sasvári Sándor színművész énekes műsora emelte. Előadásában a Kárpátok között, és a Ha van közös akarat című musicaldalok mellett a székely, valamint a magyar himnusz is felcsendült. A művész lánya, Sasvári Léna pedig a Honfoglalás című dalt énekelte el.

B.K.

Kapcsolódó hírek