Ugrás a tartalomhoz

Dicsérjétek az Urat Kórustalálkozó

Mezőkövesd hírei

Az I. Matyó Világtalálkozó keretében rendezték meg a „Dicsérjétek az Urat” Kórustalálkozót a Szent László templomban. A nagy hagyományokra visszatekintő eseményen minden alkalommal az esperesi kerületben működő kórusok mutatkoznak be.

Ez alkalommal rendhagyó módon csak mezőkövesdi kötődésű, itt működő énekkarok léptek fel. A 2,5 órás hangversenyt a házigazda, Szent László templom plébánosa dr. Medvegy János nyitotta meg. A rendezvényen egyházi művek csendültek fel a Szent László Kamarakórus, a Szent István Katolikus Általános Iskola gyermekkórusa, a Jézus Szíve Egyházközség férfi és vegyes kara, a Szent Család énekkar és a Mezőszemerei Sarlós Boldogasszony Női kar előadásában. Az énekkarok több, a mezőkövesdi származású, 80 éves Tóth József karnagy, zeneszerző által feldolgozott művet is előadtak.
A találkozót Szabó József, az Egri Főegyházmegye zenei igazgatója méltatta, aki beszédében kiemelte, hogy az éneklés lehetőségét, tudását Istentől kapjuk, ezért egy-egy ilyen találkozókor az énekkarok révén a mennyország egy-egy darabja szólal meg.
Az eseményen a résztvevő kórusok egy-egy oklevelet, illetve az Önkormányzat által biztosított, matyó hímzéssel díszített tarisznyát kaptak ajándékba.
Az esemény végén Tóth József, a mezőkövesdi származású karnagy, zeneszerző szólt néhány szót, beszélt munkásságáról. Elmondta, hogy számos településen tevékenykedett kántorként és hozott létre kórusokat. Tóth József 11 gyermekes matyó családból származik. A zeneszerzői ismeretek megszerzése után olyan egyházmegyei kompozíciókat készített, amelyben az ismert Hozsanna éneket a nép énekli, a kórus pedig ellenszólamként hozzáénekel még két- vagy három szólamot. Ezek közül az egyik legismertebb a Boldog asszony Anyánk feldolgozása. A kórustalálkozó zárásaként Tóth József vezetésével a résztvevők közösen elénekelték a Boldog asszony Anyánk című művet, hihetetlen hangzást és érzelmeket kiváltva a résztvevőkből.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek