Ugrás a tartalomhoz

Felejtse el az eddigi menetrendet

Mezőkövesd hírei

 Megkezdik a Füzesabony és Mezőkövesd közötti vasúti pálya jobb oldali vágányának felújítását, július 21-től módosul a menetrend.

Az eddigi tíz perc helyett 13 percig tart majd az út vonattal Mezőkövesd és Füzesabony között. A 13 kilométeres szakaszt ugyanis a MÁV felújítja, méghozzá a Nagyút - Mezőkeresztes-Mezőnyárád közti vasútvonal-rekonstrukció részeként. Ennek köszönhetően változik a vasúti menetrend is.

Különösen a távolsági (a fővárosi, egri és sátoraljaújhelyi relációban közlekedő InterCity, illetve gyors- és sebesvonati) menetrendek változnak meg. Füzesabonyban, Miskolcon és Szerencsen a vonatok eddigi állandó indulási vágánya is módosul. Füzesabonytól keletre változik a teljes InterCity struktúra és a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedő sebesvonati rendszer menetrendje is. Ennek oka egyrészt a Nyíregyháza és Szerencs közötti pályafelújítás (ott csak vonatpótló autóbuszok közlekednek), másrészt az átépített állomásköz hosszú, sok ellenkező irányú vonat találkozna a jobb és bal vágányon, miközben az utóbbin sebességkorlátozás is lesz.
A Budapest-Keleti–Füzesabony–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugati kör IC vonatok csak Budapest-Keleti és Szerencs, illetve Nyíregyháza és Budapest-Nyugati között közlekednek
A személyvonatok indulásában általában 2-6 percesek az eltérések, a felújítás viszont, ahogyan említettük, komolyabban érinti a sebesvonatokat, amelyek Mezőkövesdről Budapest felé a szokásosnál 28 perccel korábban, Füzesabonyból Miskolc felé pedig - közel fél órás állás után - 29 perccel később indulnak.
Aki hajnalban, vagy éjszaka utazik, annak föl kell készülnie arra, hogy Mezőkövesdről, Szihalom érintésével Füzesabonyba pótlóbusz jár majd 4:33-kor, 23:45-kor és 23:57-kor (az utazás 25 percig tart), míg a hevesi város pályaudvarának közeléből 3:41-kor indul pótlóbusz a 4:02-es vonat helyett.
A részletes menetrend itt elérhető: http://static.mav.hu/sites/default/files/upload/line-lock/80_fuzesabony-mezokovesd_0721-0830_mod.pdf
A MÁV Zrt. közlése szerint gyorsátépítő vonattal cserélik a jobb vágány nyíltvonali szakaszainak felépítményét, megoldják a vízelvezetést. Cserélik a műtárgyak háttöltését, egyes műtárgyakat szigetelnek, felújítanak, cserélik az acélhidak hídfáját. A megállóhelyeken felújítják a jobb vágány melletti peronokat. A Füzesabony és Mezőkövesd közti pályaépítést követően, várhatóan augusztus 31-től október 11-ig a Nagyút–Kál-Kápolna és a Mezőkövesd–Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomások esetében együttes vágányzár lesz, hosszabbodik a menetidő, több lesz a megállás. Ugyanekkor technológiai sebességkorlátozás is érvényben lesz Füzesabony és Mezőkövesd között. Ezt követően Kál-Kápolna és Füzesabony között a távolsági vonatok menetrendjét már kevésbé befolyásoló, de még mindig számottevő változásokat tartalmazó vágányzári menetrendre van kilátás.

Kapcsolódó hírek