Ugrás a tartalomhoz

Péntekig marad a kánikula

Mezőkövesd hírei

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken éjfélig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást.

A következő napokban a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, csütörtökön pedig a 29-et is. Ez fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében. Csütörtöktől egy hazánktól északnyugatra veszteglő frontzóna befolyásolja időjárásunkat, és az Alföld kivételével elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A nagy meleg mérséklődik ugyan, de magas lesz a páratartalom   
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú  üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11-15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.
A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.  Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők.  A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kapcsolódó hírek