Ugrás a tartalomhoz

Közepes az idei gabonatermés (videóval)

Jó, közepes volt a gabonatermés Mezőkövesd környékén, problémák csak az árakkal lehetnek. Már végzett az őszi búza betakarításával a Matyó Agrártermelő Zrt., a környék legnagyobb gazdálkodója.

A szántóföldeken már csak az aratás utáni munkákat, a tarlóhántást és a szalma bálázását végzik. Ez abból a szempontból is fontos, hogy gyérítsék a pocokállományt, a rágcsálók ugyanis idén is nagy károkat okoztak, pedig irtásukra sok pénzt költött a szövetkezet. A talajmunkák a kánikula időjárás miatt is fontosak, meg kell ugyanis őrizni a föld nedvességtartalmát.
Molnár József, a Matyó Agrártermelő Zrt. elnöke elárulta, nagyon kevés volt a csapadék, ezen a vidéken tavaly novembertől július közepéig valamivel több, mint 80 milliméter esett, s enyhe volt a tél is. A kenyérgabona minősége a száraz időjárásnak köszönhetően megfelelő, a termés jól tárolható. Erre szükség is lesz a következő hónapokban, ugyanis a felvásárlási árak jelenleg alacsonyak. Bíznak abban, hogy az exportnak köszönhetően megindulnak fölfelé. Annál is inkább, mert az inputanyagok, például a műtrágyák hamarabb drágultak, ezáltal növekedtek a költségek is. A jó minőségű búzából jó liszt lesz majd, a választék pedig már hasonló a nyugat-európaihoz.
A szövetkezet csupán takarmányozási célra termeszt árpát, annak termése közepes. A repce viszont jelentős haszonnövény Mezőkövesden. A repcetáblák csodálatos képet mutattak, az időjárás kedvezett a növénynek, s bár volt már jobb is a termés, de a három tonnás hektáronkénti átlaghozam jónak mondható. Az őszi káposztarepce olajtartalma is jó, itt is az árak lesznek kérdésesek, ez azonban függ az euró árfolyamától is, hiszen a termés nagy részét exportálják.
Molnár József szerint a csapadékhiány megviseli a tavaszi vetésű kultúrákat. A kukorica a mélyebb fekvésű területeken üdébb, főleg, ha korábban vetették. A késői vetésűek, a homokos talajon fekvő táblák rosszabb állapotban vannak. A napraforgó egyelőre még tűri a szárazságot.
Tarr Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőkövesdi falugazdász körzetközpontjának vezetője elmondta, Mezőkövesd környékén július 20. táján fejeződött be a nyári betakarítás.
– Az őszi árpa minősége kedvező, mennyisége hektáronként 6-7 tonna között, míg az őszi káposztarepcéé 2,5-3 tonna körül alakult. A kalászosok közül a legnagyobb vetésterületű az őszi búza, amely hektáronként 4-8 tonna között termett. Meg kell jegyezni, hogy a magas terméshozamúaktól nem lehet kiemelkedő minőségre számítani. Az átlagos termésmennyiség a körzetben meghaladta az öt tonnát, a minőség változó, de információink szerint nagyobbrészt megfelel a malmi követelményeknek – sorolta az eredményeket Tarr Zoltán.
A szakember szerint a tavaszi vetésűek közül a kukorica megszenvedi a hőséget és a csapadékhiányt. A napraforgó szárazságtűrőbb növény, dacol a hőséggel, de ahhoz, hogy legalább átlagos eredményt produkáljon csapadékra volna szükség. Visszaüthet, ha a gazdálkodó nagyobb tápanyag-utánpótláshoz juttatta a növényt, hiszen a nagyobb lombfelület miatt jobban is párologtat. A növények alsó levelei száradnak, igyekeznek a vízleadó felülettől megszabadulni, az aszályt átvészelni.


Hatszázötven kérelmező a Mezőkövesdi járásban


A gazdálkodók már túl vannak az egységes kérelmek beadási időszakán. A mezőkövesdi falugazdász irodában 650 gazdálkodó nyújtott be támogatási kérelmet 4300 parcellára, nagyjából 28 ezer hektárra. Ez a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb, mert az egy hektár alatti gazdálkodóknak ettől az évtől kezdve nem jár támogatás. Idén is több új jogcím került be az egységes kérelembe, hiszen átalakult a közös agrárpolitikai rendszer. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy a teljes keretet lehívhassák, zöldítési vállalásokat is kell tenniük. Ezek közé tartozik az állandó legelőterületek megőrzésre, a termény-diverzifikáció, valamint ökológiai célterület létesítése, de utóbbi csak a 15 hektárnál nagyobb területen gazdálkodókra vonatkozik, s a birtokuk méretének öt százalékát érinti. Az új, kisgazdálkodóknak létrehozott támogatási formára a földművelők tizede tért át, de még augusztus 15-ig átléphetnek azok, akik beadott kérelemmel rendelkeznek. Az ezt választók a következő években fix 500-1250 euró támogatást kapnak évente. Azoknak érdemes módosítani, akiknek egyébként nem járna 500 euró, hiszen járandóságukat fölkerekítik erre az összegre.


Várják a pótbevallásokat

Lezárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjbevallási időszaka. Pótbevallás benyújtására azonban még augusztus 15-ig van lehetőség. Tarr Zoltán kéri azokat, aki még nem tett eleget kötelezettségüknek, keressék föl falugazdászukat. A tagdíjat szintén augusztus 15-ig kell befizetni, s utalást, vagy csekkes módot is lehet választani. Akik átutalással rendezik tagdíjukat, a közleményben fel kell tüntetniük kamarai azonosítójukat. A csekket választók postán kapják meg a számlafizetési megbízást.

T. B.

Kapcsolódó hírek