Ugrás a tartalomhoz

Három megye népművészete egy teremben (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

120 népművész több mint 400 alkotással mutatkozott be az augusztus 7-én megnyílt XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat Észak-Magyarországi Regionális kiállításán. A tárlat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád Megye népművészeit és munkáit mutatja be.

A Matyóföldi Folklórfesztivál keretében megrendezett kiállítás megnyitón elsőként Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd pedig V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, a pályázat zsűrijének elnöke értékelte a pályamunkákat, amelyek között túlnyomó részt hímzések, csipkék, viseletek, faragott tárgyak és kerámiák kaptak helyet.
A beérkezett pályamunkák 70%-át az értékelő bizottság tovább juttatta az országos kiállításra is. Az országos bemutatón településünket három népi iparművészünk, Zeleiné Pap Bernadett hímzéseivel, Kovács Szabolcs festett bútoraival, valamint Fehér Tibor fazekas munkáival képviseli.
A tárlatot a pályázat meghirdetőjének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Hoppál Péter, Kultúráért Felelős Államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy ez a pályázat is annak a törekvésüknek az egyik eleme, hogy egyrészt ősi, világszerte ismert és elismert népművészetünk továbbéljen, valamint, hogy minden településen kialakulhasson egy-egy alkotóközösség, hogy ne csak egymás mellett éljenek az emberek, hanem közösen hozzanak létre egy-egy munkát, együtt alkossanak.
A kiállítás szeptember 12-ig tekinthető meg a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében hétfőtől szombatig 10-17 óráig.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek