Ugrás a tartalomhoz

Matyók a Mesterségek Ünnepén (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Immár 9. alkalommal vett részt Mezőkövesd az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén, amelyet idén már 29. alkalommal szerveztek meg. Az esemény keretében Kiss Mátyás fafaragó népi iparművész átvehette a Hagyományőrzők díját.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepe, a legrangosabb kézműves program az országban, de jó híre számos látogatót vonz külföldről, a tengerentúlról is. A NESZ tagszervezetei ill. az általuk delegált mesterek vehetnek részt ezen a rendezvényen, ahol a paraszti kultúra szinte minden szegmense bemutatkozik. A rendezvény elsődleges célja, hogy megismertesse a látogatókkal a mesterségeket, a népművészeti értékeket. A vendégek nagy örömmel nézik meg, próbálják ki,  hogyan is készül egy-egy hagyományos tárgy. Az idei év központi témája a pásztor élet-pásztor művészet volt, a pásztortarhonyától a juhászkampó faragásig számos jellegzetességgel megismerkedhettek az érdeklődők.
Egy tavalyi pályázati sikernek köszönhetően 24 négyzetméteres, saját sátor rendszerrel mutatkoztak be a mezőkövesdi népművészek a négynapos rendezvényen. A stand fából készült bútorzata a helyi díszítőelemeket ábrázolja. Hat mesterünk, Fehér Tibor fazekas, Kiss Mátyás fafaragó, Kovács Szabolcs bútorfestő, Lukácsné Lengyel Erzsébet szövő, Pető Anna mézeskalácsos és Zeleiné Pap Bernadett hímző vett részt az eseményen, felvonultatva a matyó népművészet színe-javát.
Körülbelül 60 ezren látogattak ki a Mesterségek Ünnepének programjaira. Óriási érdeklődés kísérte a mezőkövesdi, matyó népművészeink munkáit,  így a matyó népviselet, a hímzések, a festett bútorok, s még sorolhatnám, nagy tetszést váltottak ki mind a magyar, mind a külföldi látogatókból.


Hagyományőrző díjas lett Kiss Mátyás

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége számos díjat oszt ki minden évben, elismerve a szakmában dolgozók tudását, értékteremtő és közvetítő tevékenységét. A Matyó Népművészeti Egyesület felterjesztése alapján Kiss Mátyás népi iparművész Hagyományőrző díjat vehetett át.
„A Kárpát-medence minden szegletéből érkező, mintegy 8-900 népművész között hat különböző díjat osztott ki, ha jól számoltam 15-16 fő számára,  a Szövetség a rendezvényen. 25 éve vagyok ebben a szakmában, űzöm a mesterséget, és nagyon különleges és örömteli érzés volt felmenni a színpadra, végighallgatni a munkásságomról szóló rövid szöveget több száz ember előtt” – mondta el meghatódottan Kiss Mátyás népi iparművész, fafaragó.
Kiss Mátyás hozzátette, hogy nagyon sokan kíváncsiak voltak a fafaragás rejtelmeire, sokan ki is próbálták. A matyó népi iparművész, ha teheti, dolgozik, alkot. Keze munkáját dicséri városunk több intézményében fellelhető munkája, kapuja, oromfala és egyéb alkotása, de az ország számos településén, illetve határainkon kívül is találkozhatunk Kiss Mátyás által faragott emlékművel, oszloppal vagy más faragott tárggyal.
Legutóbbi munkáját, egy faragott kopjafát például a Bözödújfalu határában létrehozott kopjafafaluban láthatjuk, amelyet annak emlékére állíttattak, hogy 27 évvel ezelőtt a Küsmöd-patak menti székely falut elárasztotta a víz. Augusztus elején az egykori falu határában létrehoztak egy 164 kopjafából álló „falut”, amelyben minden kopjafa egy-egy elárasztott házat jelképez. Az emlékoszlopokat 64 település fafaragója készítette el ingyen, amelyek között megtalálható Kiss Mátyás faragott oszlopa is.


További megjelenések

A Mesterségek Ünnepe alkalmával nyílt meg Örökség és újítás címmel egy népművészeti tárlat a Budai Várbazár Északi Palotájában. Ezen a kiállításon is képviseltetik magukat a matyó alkotók, ahol Fehér Tibor fazekas népi iparművész, Kovács Szabolcs bútorfestő, a Népművészet Mestere és Zeleiné Pap Bernadett hímző népi iparművész alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők.
Ezzel egy időben a Matyó Népművészeti Egyesület gyönyörű hímzéskiállítást rendezett Szabadkán, ahol a Matyó Néptáncegyüttes is sikerrel vett részt az INTERETNO Nemzetközi Fesztiválon. A nyár utolsó hétvégéjén Erdélyben a Zilahi Fesztiválon képviselik majd városunkat, Mezőkövesdet.

M. Zs.

(Fotók: Kiss Mátyás)

Kapcsolódó hírek