Ugrás a tartalomhoz

Százötven gyereknek először csengetnek be (videóval)

Több ezer gyerek kezdi meg az iskolát szeptember elsején a város közoktatási intézményeiben.

Megkezdődik a tanítás szeptember elsején a város oktatási intézményeiben. Az elmúlt két hétben lezajlottak a javító és osztályozó vizsgák. A tankönyveket zömében a múlt héten kapták meg az iskolák.
Az összevont általános iskolában tagintézményenként tartják az évnyitókat szeptember elsején. Száznyolc gyerek először megy majd iskolába, közülük 98-an Mezőkövesden, a többiek Cserépfaluban és Bükkzsércen. Gál János igazgató elmondta, sajnos évről évre kevesebb a gyerek, ez összefügg a születések számának csökkenésével.
A Szent István Katolikus Általános Iskolában két elsős osztály indul. Nagy volt az érdeklődés, el kellett utasítaniuk jelentkezőket. Nyeste István igazgatótól megtudtuk, 455 gyerek jár hozzájuk szeptembertől, 48 elsőst írattak be hozzájuk szüleik.
A másik egyházi fenntartási iskolában, a Széchenyi István Katolikus Szakképzőben is teljes a kilencedikes osztályok létszáma, itt összesen 250-260 új tanulóval számolnak. Érettségire épülő képzésekre, autószerelő, gépgyártás-technológus technikus, kereskedő, valamint az új műszaki informatikus szakmára azonban még tudnak fogadni jelentkezőket. Csirmaz István igazgató kiemelte, a jogszabályok módosításának köszönhetően már a második szakma megszerzése is ingyenes, ráadásul már 25 éves korig élhetnek ezzel a lehetőséggel a fiatalok. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szülők és a diákok is vegyék komolyan a tanulást és a gyakorlatot, a saját jövőjük érdekében. Évente másfél, két osztálynyi gyerek hagyja abba az iskolát év közben.
A Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában több mint hatszáz fiatalnak csengetnek majd szeptember elsején. Idén is indul hetedik osztály, 26 gyerekkel, s a kilencedik évfolyamok létszáma is ehhez hasonlóan alakul. Juhász Jánosné igazgató kifejtette, öt osztály indul náluk, egy hetedikes évfolyam, egy nyelvi előkészítő, gimnáziumi és két szakközépiskolai osztály, de érettségi utáni szakképzésre is vettek föl tanulókat.
Az érettségire épülő szakképzésre, a logisztikai osztályba még várják a jelentkezőket, itt még ősszel is van mozgás. Sokan ugyanis felvételt nyernek más intézménybe, s akár meg is kezdik tanulmányaikat, de nem találják meg számításukat.
Bár még az összesítés nem készült el, biztatóak az eddigi visszajelzések: a gimnázium tavalyi végzősei közül sokan tanulnak tovább felsőoktatási intézményben, vagy felsőfokú szakképzésben, a legkülönbözőbb területeken.

T. B.

Kapcsolódó hírek