Ugrás a tartalomhoz

Erőgépek vették birtokba Mezőkövesdet

Mezőkövesd hírei

200 traktor, veterán jármű, motor, busz vonult végig városunk főutcáján szeptember 5-én. Immár 17. alkalommal rendezték meg az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban.

Az idei rendezvényen központi szerepet kapott Galamb József gépészmérnök munkássága, valamint a Ford T modell, a Fordson traktor és az úgynevezett csettegők bemutatása.A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum által szervezett találkozó iránt évről-évre nő az érdeklődés. A szombati esős és hűvös időjárás ellenére sok érdeklődőt vonzott a fél 10-kor kezdődő felvonulás, ahol az ország számos településéről, sőt határon túlról, például Erdélyből, Ausztriából, Németországból 200 traktort, veterán járművet, motort és több buszt – köztük a BKV régi, de felújított buszait – láthattak a gépszeretők.
A Dózsa György út – Kavicsos-tó és Szabadidőpark – József Attila utca útvonal megtétele után a gépek visszatértek a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumhoz, ahol érkezési sorrendbe röviden bemutatták a különböző erőgépeket.
Ezt követően a hivatalos megnyitón a MAME által összeállított kulturális műsor után Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki a rendezvény jelentőségét, a múzeum fontosságát és értékét emelte ki. Ezután dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, méltatta a nagy múltú programot, illetve kiemelte az alapító, Hajdu Ráfis János és felesége áldozatos, sok évtizedes munkáját.
Hajdu Ráfis János köszöntő gondolataiban egy fához hasonlította a gyűjteményt, hiszen annak megalapítása olyan volt, mint egy kis csemete fa ültetése, amely az elmúlt évek alatt megerősödött, folyamatosan bővült, gyarapodott.
A hivatalos program lezárásaként Kádár Zoltán, múzeumigazgató osztotta meg gondolatait és köszönte meg minden, a múzeumot támogató intézmény, vállalkozó, cég, illetve magánszemély munkáját.
Az országos gépésztalálkozó minden évben valamilyen jeles technikatörténeti évfordulót dolgoz fel a szakmai előadások tematikájában, illetve a bemutatott gépek tekintetében egyaránt.
Ebben az évben a makói származású Galamb József (1881-1955) a Ford gépgyár zseniális magyar tervezőmérnökéről emlékeztek meg halála 60. évfordulója alkalmából. A külföldön jelentős mérnöki sikereket felmutató magyar gépkonstruktőrök tevékenységét több előadás keretében mutatták be, amelyekben az életének bemutatásán túl kiemelt hangsúlyt kapott a Ford T modell és a Fordson traktorok ismertetése, amelyek közül több darabot élőben is megtekinthettek az érdeklődők a Gépmúzeum előtt.  
Emellett a modern technikával párhuzamba állítva mutatták be az úgynevezett csettegőket, amelyeket az 1970-80-as évek mezőgazdasági kistermelői, géplakatosai saját találékonyságukból merítve egyszerű szerszámkészlettel, sokszor ócskavas telepeken összegyűjtött alkatrészekből alkottak meg és amelyeket háztáji zöldség és gyümölcstermesztésben használtak.
A szakmai programon túl számos kísérőprogrammal várták az erőgépek iránt érdeklődőket. Például két kiállítást is megtekinthettek a találkozó keretében. Az egyik tárlaton a Vas megyéből, Tokorcsról érkező Tóth József magángyűjtő két évtized alatt gyűjtött motorfűrészeit tekinthették meg, míg a másik kiállítás a hajdúnánási Nyakas Zoltán mezőgazdasági eszközeibe és pásztortárgyainak ritka darabjait vonultatta fel. Emellett Mezőkövesd, Tard és Szentistván matyó kultúrájával is megismerkedhettek a vendégek a kiállítósátrakban.  
Mindemellett a látogatókat cséplés- és kovácsbemutatókkal, működő modell és makett kiállítással, interaktív foglalkozásokkal – kukoricamorzsolás, darálás, gabonaszelelés – is  várták.

M. Zs.

(Galéria hamarosan)


Kapcsolódó hírek